Ανάκληση 800.000 εμβολίων

Την ανάκληση 800.000 δόσεων του εμβολίου Sanofi Pasteur, οι οποίες προορίζονταν για την προστασία των βρεφών και των παιδιών από τη νέα γρίπη Α, αποφάσισαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, καθώς όπως αποδείχθηκε τα εμβόλια είχαν χάσει την αποτελεσματικότητα τους. 

Πρόκειται για τέσσερις παρτίδες εμβολίων που αφορούσαν παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως τριών ετών. Σε επιστολή τους προς τους παιδίατρους, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απέδειξαν ότι οι παρτίδες έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους κατά του ιού Η1Ν1 μετά από την αποστολή τους τον Νοέμβριο.

Η ανάκληση αφορά 800.000 δόσεις μερικές από τις οποίες μπορεί να έχουν ήδη χορηγηθεί.

Επίσης, σύμφωνα με τα CDC, η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι "απειροελάχιστη", με αποτέλεσμα τα παιδιά που έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία από αυτές τις δόσεις δε χρειάζεται να εμβολιαστούν ξανά.

Κατά την αποστολή τους οι παρτίδες πληρούσαν όλα τα κριτήρια των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας. Η μείωση της αποτελεσματικότητας τους παρατηρήθηκε μετά από την παράδοση τους κατά τη διάρκεια ελέγχων της Sanofi Pasteur, η οποία ενημέρωσε τα CDC.
Πηγή: skai.gr