Απρόβλεπτος ο ιός της γρίπης

Η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα, που προκάλεσε παγκόσμια κινητοποίηση, μοιάζει να είναι λιγότερο θανατηφόρα από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, όμως αυτοί που πληρώνουν ένα ασυνήθιστα βαρύ τίμημα είναι οι νέοι άνθρωποι, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

"Είναι σαφές ότι ο ιός δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο αυτός της γρίπης των πτηνών", τονίζει η Δρ Ιζαμπελ Νιούταλ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). "Όμως πρέπει να επαγρυπνούμε και να μην επαναπαυόμαστε γιατί ο ιός της γρίπης είναι απρόβλεπτος", πρόσθεσε η ίδια.

"Δεν πρόκειται για εκατόμβη. Όμως η πανδημία αυτή προκάλεσε ασυνήθιστη θνησιμότητα ανάμεσα στους νέους και σε αυτούς που είναι υγιείς", επισημαίνει από την πλευρά του ο γάλλος ειδικός, Αντουάν Φλαό.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ομοσπονδιακών αρχών, από την πανδημία έχουν πληγεί περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 10.000, με τους περισσότερους να είναι νέοι ενήλικες.

Από την αρχή του χειμώνα στον Καναδά οι νεκροί από τη νέα γρίπη έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί, ενώ ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων στη Βρετανία είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Οι έγκυες και τα ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα είναι πολύ ευάλωτα στο νέο ιό. Οι άνω των 65 αν και δεν προσβάλλονται εύκολα από τη νέα γρίπη κινδυνεύουν να πεθάνουν αν τελικά νοσήσουν.

Το Tamiflu αποτελεί ένα αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών κρουσμάτων και ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως πρέπει να χορηγείται ειδικά σε περιπτώσεις που οι επιπλοκές είναι πολύ πιθανές και επικίνδυνες.
Πηγή: skai.gr