Αναποτελεσματικό το Ταμιφλού;

Την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου «Ταμιφλού» στην πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης, όπως η πνευμονία, αμφισβητεί νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες υγείας πολλών κρατών σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα και τα χρησιμοποιούν ευρέως εναντίον της νέας γρίπης θεωρώντας ότι βοηθά να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι λόγω επιπλοκών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το φάρμακο συντομεύει πράγματι κατά μια μέρα περίπου τα συμπτώματα της γρίπης, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι σταματά τις επικίνδυνες επιπλοκές του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος στους υγιείς ανθρώπους που μολύνονται με τη γρίπη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το φάρμακο "εμφανίζει μέτρια επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και αναποτελεσματικότητα σε υγιείς ενήλικες", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και τους "Τάιμς του Λονδίνου".

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν ανεπαρκή δημοσιευμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το "Ταμιφλού" (η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα διεθνώς μετά το ξεκίνημα της πανδημίας) μειώνει τις επιπλοκές στους, κατά τα άλλα υγιείς, ασθενείς που κόλλησαν τη γρίπη.

Λόγω της έλλειψης επαρκώς στοιχείων, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της κατασκευάστριας ελβετικής εταιρίας ότι το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών στους, κατά τα άλλα, υγιείς ενήλικους με γρίπη.

Αναφέρουν επίσης ότι το "Ταμιφλού" δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον σε θεραπείες ρουτίνας της εποχικής γρίπης και, παράλληλα, καλούν τις κυβερνήσεις να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ασφάλεια φαρμάκων όπως το "Ταμιφλού".
Πηγή: skai.gr