Τρίτη φάση εμβολιασμού

Αρχίζει την Τρίτη η τρίτη φάση του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη, στα υγιή άτομα από έξι μηνών έως 50 ετών, και στις ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, θα εμβολιαστούν και όσοι στρατιώτες το επιθυμούν.

Στο μεταξύ, απεβίωσε άνδρας 55 ετών που είχε προσβληθεί απο τον ιό της νέας γρίπης. Ο 55χρονος είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στους 19.

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι είχαν κάνει μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, έκανε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στα τελευταία στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ είχαν εμβολιαστεί 75.658 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως είπε η υπουργός, στόχος είναι να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα από 354 σε 527 μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς αναμένεται να συμπεριληφθούν σε αυτά και τα εμβολιαστικά κέντρα των Νομαρχιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι ο τετραψήφιος αριθμός 1135 γίνεται όλο και πιο "δημοφιλής" στους πολίτες, οι οποίοι καθημερινά κατακλύζουν τις 45 γραμμές του, προκειμένου να ενημερωθούν για τη γρίπη και τους εμβολιασμούς.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, σύντομα ο αριθμός αυτός θα ενισχυθεί με επιπλέον δεκαπέντε γραμμές.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μετάλλαξης του ιού της νέας γρίπης, όμοιο με αυτό που σημειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Υγείας, ο νέος μεταλλαγμένος ιός δε βρίσκεται σε φάση εξάπλωσης.

"Το Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας εξέτασε περίπου εκατό στελέχη του ιού που εντοπίσθηκαν τους τελευταίους μήνες σε ασθενείς σε διάφορες ιταλικές περιφέρειες και η μετάλλαξη ξαναβρέθηκε ως τώρα σε ένα μόνον ασθενή, ο οποίος πάσχει από σοβαρή πνευμονία", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

"Ουδείς από τους άλλους ασθενείς που εξετάσθηκαν εμφανίζει αυτή τη μετάλλαξη", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμα αναφέρεται ότι "μία τέτοια μετάλλαξη δεν επηρεάζει ούτε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ούτε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με αντιιικά φάρμακα".

Δύο άλλα κρούσματα μετάλλαξης του ιού της γρίπης Η1Ν1, όμοια με αυτά που σημειώθηκαν στη Νορβηγία, εντοπίσθηκαν την Παρασκευή στη Γαλλία.
Πηγή: skai.gr