"Παγώνει" η αγορά εμβολίων

Το "πάγωμα", προς το παρόν, της αγοράς δύο εκατομμυρίων εμβολίων της Sanofi Aventis, τα οποία έχουν προκρατηθεί και η παραλαβή των οποίων αναμενόταν στα μέσα Δεκέμβρη, εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, το σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρίας δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά και οι μελέτες που έχουν γίνει είναι πολύ ανεπαρκείς.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί μέχρι στιγμής εμβόλια μόνο από τη Glaxo Smith Kline και την Novartis.

Την ίδια ώρα, πέντε νέα σοβαρά περιστατικά της γρίπης Η1Ν1, ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όλοι οι ασθενείς έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, εκτός από μια 35χρονη έγκυο. Και οι πέντε παρουσίασαν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Εν τω μεταξύ στον Καναδά, η Glaxo Smith Kline ανακάλεσε παρτίδα εμβολίων για τον ιό Η1Ν1 που παρασκευάζονται στη χώρα, λόγω ασυνήθιστου αριθμού σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων που καταγράφηκαν μετά τη χορήγηση.

Πάντως, σε ανακοίνωσή της η εταιρία επισημαίνει οτι το εμβόλιο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα ειναι διαφορετικό και παρασκευάζεται στη Γερμανία.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που συνεχίζεται, οι διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Έως τη Δευτέρα εμβολιάστηκαν συνολικά 12.713 άτομα.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά