Κλείσιμο

Νοσηλεία υπό συνθήκες «ιατρικής καταστροφών»

Ανέτοιμο απέναντι στο «κύμα» της νέας γρίπης εμφανίζεται το σύστημα Υγείας, αφού η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού κρατά κλειστά 150 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών της νέας γρίπης που χρήζουν νοσηλείας και ειδικά σε ΜΕΘ, τόσο το θέμα προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας.

Το ΕΣΥ διαθέτει 600 κλίνες εντατικής θεραπείας, αλλά απ’ αυτές μόνο οι 450 μπορούν να δεχθούν ασθενείς. Ούτως ή άλλως ο αριθμός αυτός δεν επαρκούν για τις ανάγκες της χώρας μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει λίστα αναμονής για να μπει ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η κατάσταση με τη νέα γρίπη αναμένεται να χειροτερέψει όσο προχωρά ο χειμώνας. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αναφέρει ότι εάν δεν κάνουμε κάτι σύντομα, τότε θα αναγκαστούμε να διαχειριστούμε τους ασθενείς της γρίπης Α που χρήζουν άμεσης νοσηλείας σε ΜΕΘ υπό συνθήκες «ιατρικής καταστροφών». Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί δε θα μπορούν να θεραπεύσουν όλους τους αρρώστους, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κάνουν επιλογή ασθενών.

Απρόθυμοι γιατροί - νοσηλευτές

Ελπίδα για ανακοπή της πανδημίας της γρίπης είναι ο εμβολιασμός εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 16 Νοεμβρίου και μέσα στην πρώτη εβδομάδα θα εμβολιαστεί το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων, ενώ ελεύθερη θα είναι η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους.

Η Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας επισημαίνει την ανάγκη εμβολιασμού όλων των γιατρών και των νοσηλευτών στις ΜΕΘ. Ωστόσο, αρκετοί από αυτούς δήλωσαν ότι δε θα το κάνουν. Χαρακτηριστικά στον «Ερυθρό Σταυρό» περίπου 1 στους 2 γιατρούς και το 85% των νοσηλευτών δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.
Πηγή: Μελίνα Τσέλιου