Δράσεις για την καταπολέμηση της πνευμονίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Παγκόσμιο Ταμείο του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία (UNICEF) ανακοίνωσαν σχέδιο παγκόσμιας δράσης για την καταπολέμηση της πνευμονίας.

Η πνευμονία αποτελεί πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών και στόχος είναι σώσουν έως το 2015 5,3 εκατομμύρια ζωές.

Αν δεν γίνει τίποτε, η πνευμονία θα συνεχίσει να σκοτώνει κάθε χρόνο 1,8 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών, δηλαδή το 20% των εννέα εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο.

"Εφόσον γνωρίζουμε ποιες είναι οι παρεμβάσεις που φέρουν αποτέλεσμα, πρέπει να τις εφαρμόσουμε αμέσως", εξήγησε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της UNICEF Αν Γκολάζ, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά αναμένεται ότι θα επιτρέψουν να σωθούν ως το 2015 5,3 εκατομμύρια ζωές.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, δύο σημαντικά μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν από τις χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη UNICEF: ο εμβολιασμός κατά της πνευμονίας και ο αποκλειστικός θηλασμός στη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών της ζωής των παιδιών.

Ο τελευταίος ενισχύει τις φυσικές άμυνες των απιδιών και αναμένεται ότι θα επιτρέψει να μειωθούν κατά 23% τα κρούσματα πνευμονίας, σύμφωνα με την Γκολάζ, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι "στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο το ένα τρίτο των παιδιών θηλάζει τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του".

Το κόστος των μέτρων υπολογίζεται σε 39 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μισό του ποσού αυτού θα διατεθεί στην Κίνα (13 δισ. δολάρια) και την Ινδία (7 δισ. δολάρια), που είναι οι χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την πνευμονία.
Πηγή: skai.gr