Ελλείψεις εμβολίων για τη Γρίπη Α στις φτωχές χώρες

Έλλειψη δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τη γρίπη A θα σημειωθεί στις φτωχές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού που θα υποστηριχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προειδοποίησε την Τρίτη η πρόεδρος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν που επισκέπτεται την Κούβα.

"Η παγκόσμια δυνατότητα τροφοδοσίας με το εμβόλιο είναι περιορισμένη και δισεκατομμύρια δόσεις θα λείψουν από την προστασία του συνόλου του πληθυσμού", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μάργκαρετ Τσανγκ, υπενθυμίζοντας ότι ο ΠΟΥ θα αρχίσει τον Νοέμβριο τη διανομή των εμβολίων σε 100 αναπτυσσόμενες χώρες, ανάμεσά τους και στην Κούβα.

Δεκάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά της πανδημικής γρίπης, που θα σταλούν στις φτωχές χώρες, θα χορηγηθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και από τις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν υποσχεθεί να διανείμουν το 10% των αποθεμάτων τους στις φτωχές χώρες.

Τα εμβόλια θα καλύψουν το 2% του πληθυσμού των χωρών αυτών τους επόμενους τέσσερις έως πέντε μήνες, ανακοίνωσε εδώ και δύο εβδομάδες ο ΠΟΥ.

Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, οι πρώτοι που θα εμβολιασθούν θα είναι το υγειονομικό προσωπικό και οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μέχρι σήμερα, 195 χώρες έχουν αναφέρει την εμφάνιση κρουσμάτων της γρίπης A H1N1, η οποία έχει προκαλέσει συνολικά τον θάνατο 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Στην Κούβα, που αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, η γρίπη έχει προκαλέσει τον θάνατο επτά ανθρώπων, επί των 793 κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί επισήμως στη χώρα.
Πηγή: skai.gr