Ιδιαίτερα ευάλωτοι οι νέοι στη γρίπη

Μεξικανικές και καναδικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη νέα γρίπη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, ενώ παρουσιάζει και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι έρευνες αυτές θα δημοσιευθούν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης στις 4 Νοεμβρίου, αλλά δημοσιοποιήθηκαν τώρα ταυτόχρονα με την παρουσίασή τους στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Εντατικής Φροντίδας που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τις 18 Μαρτίου ως την 1η Ιουνίου στο Μεξικό και από τις 16 Απριλίου ως τις 12 Αυγούστου στον Καναδά.

Στο Μεξικό, τα σοβαρά κρούσματα της γρίπης ανάμεσα στους νέους συνδέθηκαν με το σύνδρομο σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας το οποίο ακολούθησε μια κατάσταση σοκ του οργανισμού, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να φτάσει το 40%, επισημαίνεται στη μελέτη.

Στους 899 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία του Μεξικού, οι 58 ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Στην πλειοψηφία των ασθενών χορηγήθηκαν αντιβιοτικά και σε 45 αντιικά, όπως το Tamiflu ή το Relenza, ενώ 54 τοποθετήθηκαν σε μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής.

"Από τις αναλύσεις μας σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό Η1Ν1 και βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, προκύπτει ότι οι περισσότεροι ήταν νέοι", δήλωσε ο Δρ Γκιγιέρμο Ντομίνγκες-Σέριτ, επικεφαλής των μεξικανών ερευνητών.

Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε και ο καναδός συνάδελφός του Δρ Αναντ Κουμάρ από το Νοσοκομείο Σεντ Μπανιφάς στο Γουινιπεγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σοβαρά κρούσματα και τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας της γρίπης Α είναι αυξημένα ανάμεσα στους εφήβους και τους νέους ενήλικες που η υγεία τους είναι σχετικά καλή.

Στον Καναδά στους 168 ασθενείς που βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση, ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 32,3 χρόνια. Ανάμεσά τους, οι 24 πέθαναν τις πρώτες 28 ημέρες και πέντε μέσα σε 90 ημέρες. Η συνολική θνησιμότητα έφτασε το 17% και πενήντα από τους ασθενείς αυτούς ήταν μικρότεροι από 18 χρόνων.

Αυτό το χαρακτηριστικό έχει παρατηρηθεί μόνο στην πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918, υπογραμμίζει ο Δρ Κουμάρ.
Πηγή: skai.gr