Αρχίζει η διάθεση των εμβολίων

Το πράσινο φως για τη διάθεση στην Ευρώπη των δύο πρώτων εμβολίων κατά της νέας γρίπης έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τα εμβόλια Focetria της Novartis και το Pandremix της Glaxo-Smith-Kline. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι την ίδια ώρα τα νέα από το μέτωπο των κλινικών δοκιμών: σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Αυστραλία και τη Βρετανία δεν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός με δυο δόσεις. Μια και μοναδική αρκεί για τους υγιείς ενήλικες, καθώς τα εμβόλια αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά από ότι αναμενόταν.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια;
Έκδηλη ήταν η χαρά και ικανοποίηση του επικεφαλής των ερευνών της Novartis Ρίνο Ραπουόλι όταν παρουσίαζε στις αρχές Σεπτεμβρίου τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου: «Ήταν μια μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι μια δόση, και όχι δύο όπως πιστεύαμε μέχρι πρότινος, προστατεύει από τον ιό. Πρόκειται για υπέροχα νέα. Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από τον ιό και αυτό εντός μιας εβδομάδας. Επίσης μπορούμε να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό πολύ μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων από ό,τι υπολογίζαμε».

3,75 μικρογραμμάρια
Μόνο μια δόση λοιπόν και μάλιστα μόλις 3,75 μικρογραμμαρίων και όχι 15 μικρογραμμαρίων, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, αρκεί για να προστατεύσει από τη νέα γρίπη: «Δοκιμάσαμε διάφορες δόσεις, 15, 7,5 αλλά και 3,75 μικρογραμμαρίων. Τα 3,75 μικρογραμμάρια έδωσαν μια καλή απάντηση. Μετά από μια εβδομάδα το 80 % είχε προστασία από τον ιό, ενώ λίγες μέρες αργότερα το 90 %».

Το συγκεκριμένο εμβόλιο περιέχει πρόσθετες φαρμακευτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο αποτελεσματικό, σύμφωνα με τον κ. Ραπουόλι. Με αυτό θα εμβολιαστεί ο γερμανικός πληθυσμός.

Υπάρχει μια «βασική ανοσία»
Μια «βασική ανοσία» διακρίνει ο Ράινχολντ Σμιτ, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ: «Υποψιαζόμασταν ότι υπάρχει ‘βασική ανοσία’ και η ύπαρξή της απεδείχθη τώρα από τα επιστημονικά δεδομένα. Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα παιδιά δεν έχουν ανοσία στα πρώτα τους χρόνια, αλλά με τον καιρό αποκτούν μια μορφή ανοσίας. Επίσης υπάρχουν έρευνες στη Γερμανία που δείχνουν ότι ορισμένοι από εμάς έχουν μια ‘βασική ανοσία’. Ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες».

Άγνωστο παραμένει εάν το εμβόλιο αποδειχθεί και στην πράξη αποτελεσματικό για όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών της Novartis Ρίνο Ραπουόλι: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη για πόσο θα επιδρά ένας και μοναδικός εμβολισμός και εάν θα χρειαστούμε μετά από δύο μήνες και νέα δόση. Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν μια δόση θα είναι αρκετή σε περίπτωση που υπάρξει μικρή μετάλλαξη του ιού. Με τη βοήθεια των πρόσθετων φαρμακευτικών ουσιών του εμβολίου δεν θα πρέπει φυσιολογικά να έχουμε πρόβλημα, αλλά δεν το γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας. Εκτιμώ επίσης ότι τα μικρά παιδιά και οι χρόνιοι ασθενείς θα χρειαστούν δύο δόσεις. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα νέα αποτελέσματα».
Πηγή: skai.gr