"Απαγορευτική" η γρίπη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα παιδιά γυναικών που είχαν προσβληθεί από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακές παθήσεις σε κάποια στιγμή της ζωής τους, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Αναπτυξιακής Προέλευσης Υγείας και Ασθενειών.

Η έρευνα αυτή δείχνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έγκυοι από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης, ή από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της γρίπης, και αποδεικνύει πως αυτά που συμβαίνουν στη μήτρα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία ενός ατόμου πολλές δεκαετίες αργότερα.

Ο Κάλεμπ Φιντς και συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν αρχεία από την πανδημία γρίπης του 1918 και διαπίστωσαν ότι τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν προσβληθεί κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις μετά τα 60 τους από τα αγόρια των οποίων οι μητέρες δεν είχαν προσβληθεί.

Τα κορίτσια που οι μητέρες τους είχαν προσβληθεί κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο δεν παρουσίασαν μεγαλύτερα προβλήματα καρδιάς από τα άλλα. Τα κορίτσια, όμως, που οι μητέρες τους είχαν προσβληθεί κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες από τα άλλα να παρουσιάσουν καρδιακές παθήσεις.

Τα αγόρια που οι μητέρες τους έπαθαν γρίπη ενώ ήταν έγκυοι παρουσίαζαν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι λίγο πιο κοντά από τα άλλα.
Πηγή: skai.gr