Τα "αστέρια" του σχολείου έχουν καλύτερη υγεία

Τα παιδιά που είναι τα πιο δημοφιλή, εντυπωσιάζουν τους συμμαθητές τους και αποτελούν το επίκεντρο της σχολικής ζωής, τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία ως ενήλικες.

Το αντίθετο συμβαίνει με τα παιδιά που στο σχολείο δεν ήταν καθόλου δημοφιλή και βρίσκονταν χαμηλά στην κλίμακα της άτυπης ιεραρχίας της τάξης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που κάλυψε πάνω από 14.000 παιδιά, γεννημένα το 1953, για περίοδο 30 ετών, πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών για την Ισότητα στην Υγεία, του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα περιθωριοποιημένα και λιγότερο δημοφιλή παιδιά στο σχολείο είχαν εννέα φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού καρδιακού επεισοδίου και ακόμα αντιμετώπιζαν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη, χρήσης ναρκωτικών, κατάχρησης αλκοόλ και διανοητικών προβλημάτων υγείας.

Ο βαθμός δημοτικότητας, δύναμης και στάτους κάθε παιδιού αξιολογήθηκε όταν τα παιδιά έφτασαν στην έκτη δημοτικού το 1966, με βάση ερωτηματολόγια σχετικά για τις προτιμήσεις κάθε μαθητή για τους συμμαθητές του.

Οι σουηδοί ερευνητές, στη συνέχεια, συσχέτισαν αυτές τις απαντήσεις με τα στοιχεία για την εισαγωγή σε νοσοκομεία των ίδιων παιδιών, όταν είχαν πια μεγαλώσει, μεταξύ των ετών 1973-2003.

Διαπιστώθηκε, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, που πια ήταν ενήλικες, ότι όσο χαμηλότερα βρίσκονταν στις προτιμήσεις των συμμαθητών τους, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν για εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας στο μέλλον.

Για παράδειγμα, τα λιγότερο δημοφιλή παιδιά ήσαν τέσσερις φορές πιθανότερο να μπουν στο νοσοκομείο για ορμονικές, διατροφικές και μεταβολικές διαταραχές σε σχέση με τα πιο δημοφιλή παιδιά.

Πηγή: skai.gr