Η νέα γρίπη "χωρίς τη μάσκα"

Το ζήτημα της νέας γρίπης "ψηλάφισε" και επιχείρησε να θέσει στις σωστές του διαστάσεις ο ΣΚΑΪ την Πέμπτη το βράδυ, προσπαθώντας να διαφωτίσει τους τηλεθεατές και όχι να κινδυνολογήσει.

Στη μεγάλη θεματική βραδιά με τίτλο "Αλήθεια για τη γρίπη", κορυφαίοι στους τομείς τους ειδικοί μίλησαν εμπεριστατωμένα και απλά για το θέμα παρουσιάζοντας το από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ενώ συνέντευξη παραχώρησε στο ΣΚΑΪ και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως επισήμανε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, η πολιτεία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο για τα επόμενα 2 χρόνια.

"Η γρίπη δεν ήρθε για να φύγει, ήρθε για να μείνει, αλλά η πολιτεία θα την ελέγχει για να της δείξει το δρόμο για το φευγιό" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του, ο διακεκριμένος καθηγητής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος τόνισε ότι η θνησιμότητα ήταν χαμηλότερη απ' ό,τι έλπιζε η ιατρική κοινότητα με μόνο 1 στους 2000 ή 3000 ανθρώπους να πεθαίνει από τον ιό Η1Ν1

"Λίγα βαριά, πολλές ήπια τα κρούσματα. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μπορούν να έχουν περάσει τη γρίπη χωρίς να το έχουν επισημάνει" σημείωσε ο κ. Τριχόπουλος.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε για το ΣΚΑΪ, ("Η1Ν1 η Επιστροφή – η αλήθεια για τη Γρίπη") και συνέκρινε τις διαφορές της Ισπανικής γρίπης που εκδηλώθηκε το 1918 με τη νέα γρίπη σήμερα, ενώ η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Μελίνα Τσέλιου παρουσίασε το χρονικό και την εξέλιξη του ιού.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Πανδημίας λοιμοξιωλόγος Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι έχει γίνει δουλειά στον τομέα της πρόληψης, και εκτίμησε ότι η νέα γρίπη θα έχει διακύμανση και όχι απότομη κορυφή λόγω του καιρού.

Ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος δήλωσε ότι το κόστος της γρίπης θα κυμανθεί μεταξύ των 200 εκατ. και 350 εκατ. ευρώ, ενώ το υπολογιζόμενο κοινωνικό κόστος (απουσίες από τις εργασίες ή και προσωρινό κλείσιμο επιχειρήσεων) θα ανέλθει στα 1 έως 4 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου τόνισε ότι στην Ελλάδα καταγράφηκαν 3 θάνατοι από υποκείμενη νόσο (δηλαδή τα θύματα είχαν ήδη σημαντικό πρόβλημα υγείας που επιτάθηκε από το νέο ιό), ενώ μόνο ένας γάλλος τουρίστας πέθανε χωρίς υποκείμενη νόσο.

Ο κ. Ευσταθίου πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχουν 522 μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ δόθηκε εντολή προληπτικά για τη δημιουργία 1050 ακόμη χώρων.

"Ανεφάρμοστα τα μέτρα στα σχολεία", εκτίμησε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπράτης, ενώ η εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ, Ελένη Ζωγραφάκη ζήτησε να γίνουν συνήθεια οι κανόνες υγιεινής στα σχολεία.

Από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του διαδημοτικού δικτύου υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μαρούσι για τη νέα γρίπη.
Πηγή: skai.gr