ΠΟΥ: Παράγονται τρία δισ εμβόλια για τη γρίπη Α

Η παραγωγή εμβολίων κατά της νέας γρίπης θα φτάσει τα τρία δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσε η Δρ Μάργκαρετ Τσαν, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περίπου 25 φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως παράγουν αυτήν την εποχή εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1, επισήμανε η Δρ Τσαν από το Χονγκ Κονγκ, την πρώτη ημέρα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΠΟΥ για την περιοχή του Ειρηνικού, στην οποία συμμετέχουν 37 χώρες.

"Οι περισσότερες από τις εταιρίες αυτές βρίσκονται σε αναπτυγμένες χώρες, αλλά με μεγάλη ικανοποίηση βλέπω και κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες να προχωρούν στην παρασκευή του δικού τους εμβολίου και η Κίνα είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα", υπογράμμισε η ίδια, διευκρινίζοντας πως πέντε κινεζικές εταιρίες πήραν την επίσημη έγκριση να παρασκευάσουν το εμβόλιο.

Παράλληλα, η Δρ Τσαν τόνισε ότι ο ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης δεν έχει ακόμα μεταλλαχθεί σε κάποια σοβαρότερη ασθένεια, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά.

Ωστόσο, είπε ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί ανά πάσα στιγμή.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη συνέλευση, εκτός από την πανδημία της νέας γρίπης, είναι η ελονοσία, το AIDS και οι επιπτώσεις τις οικονομικές κρίσεις στις υπηρεσίες υγείας.


Πηγή: skai.gr