Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια

Τα πρώτα 48.000 εμβόλια κατά της νέας γρίπης, που προμηθεύτηκε η Ελλάδα από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, αποθηκεύτηκαν σε ειδικά ψυγεία που βρίσκονται στις νέες εγκαταστάσεις του κεντρικού εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, στη Βάρη.

Επόμενο βήμα για τη χορήγηση του εμβολίου στους έλληνες πολίτες είναι να υπάρξει η σχετικά αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας της Ε.Ε, κάτι που δεν αναμένεται πριν από τις 15 Οκτωβρίου.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι έγκυες που βρίσκονται στο δεύτερο και τρίτο μήνα της κύησης, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και όσοι φροντίζουν παιδιά ή βρέφη.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η παραγωγή εμβολίων θα είναι τελικά σημαντικά μικρότερη από τις 4,9 δισεκατομμύρια δόσεις που είχε αρχικά προβλέψει. Και αυτό γιατί με βάση κλινικές δοκιμές 25 φαρμακοβιομηχανιών, η εβδομαδιαία παραγωγή δεν ξεπερνά τα 94 εκατομμύρια δόσεις, παραγωγή που – όπως φαίνεται – δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η1Ν1: Η αλήθεια για τη Γρίπη
 
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009: Μία ακόμα μεγάλη βραδιά στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Από τις 21.00 – 01.00 θα μεταδοθούν ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ και μία μεγάλη έρευνα και θα ακολουθήσει ένας «ζωντανός» διάλογος με ειδικούς και κορυφαίους επιστήμονες, με στόχο να δοθούν όλες οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στον ιό. [ Περισσότερα ]
 
• 21.00 – 22.00: Το ντοκιμαντέρ «Οι μεγάλες πανδημίες» της Marathon. Σχεδόν 100 χρόνια μετά την τρομερή πανδημία της ισπανικής γρίπης που αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Ευρώπης το 1918, επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να εξηγήσουν την τεράστια εξάπλωση αυτού του ιού. Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο, με διπλό στόχο: Να αποκρυπτογραφήσουν τους πιο επικίνδυνους ιούς που μας απειλούν σήμερα, με την ελπίδα σύντομα να μπορέσουν να τους νικήσουν, αλλά και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο νέους ιούς και τις μεταλλάξεις τους.

• 22.00 – 23.00: «Η αλήθεια για τη Γρίπη». Ένα ντοκιμαντέρ του Κ. Σπυρόπουλου που γυρίστηκε στο Λονδίνο, την Ατλάντα, τη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μεταξύ άλλων τη μαρτυρία ενός 100χρονου σήμερα Έλληνα που επέζησε από την πανδημία του 1918, αλλά και δύο άνθρωποι στο Λονδίνου που πέρασαν τη δοκιμασία της γρίπης και αφηγούνται την αγωνία τους. Ακόμα, μιλούν ο επικεφαλής του National Health Institute NHA, Άντονυ Φάουτσι και ο επί δεκαετία διευθυντής του CDC στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθηγητής Τζέφρεϋ Κόπλαν, διευθυντής του Global Health Institute, ο δρ, Άλαν Χέι, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Γρίπης του ΠΟΥ και η Δρ. Γουέντι Μπάρκλει, διευθύντρια Ιολογίας στο Ιμπήριαλ Κολλετζ του Λονδίνου, επικεφαλής της επιτροπής της Βρετανικής κυβέρνησης για την H1N1.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται επίσης εικόνες από τα Εργαστήρια παραγωγής του εμβολίου, ενώ μιλά και ο αντιπρόεδρος Ευρώπης της NOVARTIS.
 
• 23.00 – 01.00. «Ζωντανός» διάλογος. Ο διευθυντής του ΣΚΑΪ 100,3 Άρης Πορτοσάλτε συντονίζει ένα μεγάλο «ζωντανό» διάλογο. Γονείς, καθηγητές, νοσηλευτές και γιατροί συζητούν τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους για τον ιό, η ελληνική ομάδα κρούσης του ιού Η1Ν1 αποκαλύπτει ποιες θα έπρεπε να είναι οι επόμενες κινήσεις, αλλά και πόσο έτοιμοι είμαστε γι’ αυτό που έρχεται.
Πηγή: skai.gr