Βήματα προόδου της επιστήμης στη μάχη του Alzheimer

Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία νέα από τη μάχη της επιστήμης ενάντια στη Νόσο Alzheimer. Νέα φάρμακα επιβραδύνουν την εξέλιξη της Νόσου ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος της πρόληψης που πρέπει να ξεκινά από τη μέση ηλικία. Η Άνοια αποτελεί την επιδημία του 21ου αιώνα. Η Νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή Άνοιας καθώς ένα ποσοστό 50%-60% του συνόλου των ανοϊκών ασθενών πάσχει από τη νόσο.

Σήμερα, υπάρχουν 160.000 ασθενείς με Άνοια στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 28.000.000 παγκοσμίως. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050 λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, με συνέπεια, οι ανοϊκοί ασθενείς παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια.

Το κόστος φροντίδας των αυξανόμενων ανοϊκών ασθενών στο μέλλον απειλεί να χρεοκοπήσει τα εθνικά συστήματα υγείας. Το άμεσο κόστος εκτιμάται σε 210 δισ δολάρια, ενώ το έμμεσο κόστος ξεπερνά τα 105 δις δολάρια παγκοσμίως.

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης – Νοσοκομείο Υγεία, και η κα Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.

Η Νόσος Alzheimer είναι παθογενετικά μια πρωτεϊνοπάθεια, δηλαδή μία κατάσταση όπου πρωτεΐνες συσσωρεύονται παθολογικά εντός και εκτός των νευρικών κυττάρων του εγκέφαλου των ασθενών και τα καταστρέφουν. Η διαδικασία αυτή της υπερπαραγωγής των δύο αυτών πρωτεϊνών και η επακόλουθη εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων διαρκεί περίπου 20 χρόνια και η κλινική εκδήλωση της Άνοιας είναι το τελικό στάδιό της.

Όπως ανέφερε η κα Σακκά: «σήμερα υπάρχει συμπτωματική θεραπεία της Νόσου Alzheimer. Τα φάρμακα που ονομάζονται Αναστολείς Χολινεστερασών επιβραδύνουν την εξέλιξη της Νόσου, ιδίως εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους».

Παράλληλα, πρόσφατες μεγάλες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, χοληστερίνη, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα), η συστηματική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και Ω3 λιπαρά οξέα, συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Οι τακτικές αυτές όμως, πρέπει να εφαρμόζονται από τη μέση ηλικία, πριν αρχίσει η νευροεκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλο.

Ένα σημαντικό πρόβλημα ανέδειξε η διεθνής μελέτη IMPACT, σύμφωνα με την οποία η Νόσος υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, δύο στους τρεις ιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία θεωρούν ότι τα εμπόδια που τίθενται λόγω της στάσης και της συμπεριφοράς απέναντι στη Νόσο Alzheimer, σε συνδυασμό με την αδυναμία αναγνώρισης των συμπτωμάτων, συμβάλλουν στην καθυστέρηση της διάγνωσης και της έναρξης της θεραπείας.

Καταλήγοντας, η κ. Σακκά επισήμανε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει τραγική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για ανοϊκούς ασθενείς που χρειάζονται επιδόματα, Κέντρα Ημέρας, Προγράμματα Φροντίδας στο σπίτι, Ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής. Τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο πιεστικά στο μέλλον με την αύξηση του αριθμού των ασθενών.

Οι Εταιρείες Alzheimer στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, κινητοποιούνται και καλούν τους πολίτες να βοηθήσουν, με τη συλλογή υπογραφών.

Πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την Νόσο Alzheimer:

1. 14 - 20/9/09 Περίπτερο στο Μετρό - Σύνταγμα, το οποίο θα λειτουργεί 9:00-21:00. Το περίπτερο θα επανδρωθεί με ειδικευμένο προσωπικό της Εταιρείας και εκπαιδευμένους εθελοντές, οι οποίοι θα ενημερώνουν το κοινό για την Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Alzheimer και θα συλλέγουν υπογραφές. Επίσης θα δίνουν πληροφορίες και κατευθύνσεις στους ενδιαφερόμενους για τη νόσο Αλτσχάιμερ για και θα μοιράζουν έντυπο ενημερωτικό υλικό.

2. 20/9/09 Συμβολική πορεία με κεντρικό σύνθημα "Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα - βήμα", για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η πορεία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί και θα τερματιστεί στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών και φίλων με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων. Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου θα γίνουν ομιλίες και αντιπροσωπεία ασθενών θα παραδώσει συμβολικά τις υπογραφές υποστήριξης της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ στον Υπουργό Υγείας.
Πηγή: skai.gr