Αυξάνονται τα κρούσματα του AIDS στην Κούβα

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας είναι θορυβημένες από την δραματική αύξηση των κρουσμάτων του AIDS στη νήσο, καθώς υπήρξαν πάνω από 1.300 μολύνσεις από τον ιό HIV το 2008 κι εκτιμάται ότι εφέτος θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλα 1.400 κρούσματα.

Οι Κουβανοί και οι Κουβανές ηλικίας 19 έως 24 ετών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με το Χόρχε Πέρες, υποδιευθυντή του Τροπικού Ινστιτούτου Ιατρικής στην Αβάνα, που υπογράμμισε τον κίνδυνο που ελλοχεύει στο σεξ δίχως προφύλαξη.

"Αυτό είναι κάτι που τείνει να συμβαίνει περισσότερο σε νέους ανθρώπους, λόγω του δυναμισμού της νιότης, του ότι δεν σκέφτονται το μέλλον, μόνο το παρόν. Έχουν μια άφοβη προσέγγιση, που σημαίνει ότι κάνουν πράγματα ριψοκίνδυνα", είπε στην εγχώρια τηλεόραση.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τα συνολικά 11.469 κρούσματα HIV που έχουν σημειωθεί στην Κούβα από το 1986, 4.602 άνθρωποι ανέπτυξαν AIDS, και 1.864 πέθαναν.

Το εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του AIDS παρέχει δωρεάν ιατρική φροντίδα και δωρεάν αντιρετροϊκά φάρμακα, από τα έξι εγχωρίως παραγόμενα που δεν προστατεύονται από πατέντες.
Πηγή: skai.gr