Η παγίδα του fredoccino

Μετά το τσιγάρο, στο «στόχαστρο» του Παγκόσμιου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) μπαίνει και η παχυσαρκία, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» απέναντι στον καρκίνο του μαστού, το παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του ενδομητρίου και του νεφρού.

Στο πλαίσιο αυτό το WCRF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «παγίδες» που κρύβει η κατανάλωση παγωμένων ροφημάτων με βάση τον καφέ ή τη σοκολάτα. Κάποια απ΄αυτά μάλιστα έχουν τόσο πολλές θερμίδες που ξεπερνούν ακόμα και το πιο πλούσιο γεύμα!

Για παράδειγμα, ένα παγωμένο ρόφημα καφέ με ζάχαρη, σιρόπι και σαντιγί, σε ποσότητα 592 ml περιέχει περίπου 560 θερμίδες, όταν μία μέση γυναίκα χρειάζεται καθημερινά περίπου 2.000 θερμίδες και ένας άνδρας 2.500 θερμίδες.

«Πεντακόσιες θερμίδες περιμένει κανείς να τις περιέχει ένα βραδινό γεύμα και όχι ένα ρόφημα», εξηγεί η δρ Ρέιτσελ Τόμσον, υπεύθυνη επιστημονικού προγράμματος στο WCRF. Όπως διευκρινίζει, το να πίνει κάποιος ένα τέτοιου είδους ρόφημα, σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει κακό στον εαυτό του. Εάν όμως το καταναλώνει τακτικά, τότε αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει υπέρβαρος, γεγονός το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσει καρκίνο καθώς και άλλες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Με τη δρ Ρέιτσελ Τόμσον συμφωνεί και ο γενικός διευθυντής των Starbucks. «Πού και πού μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα πλούσιο σε θερμίδες παγωμένο ρόφημα. Είναι προφανές όμως ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο», επισημαίνει και τονίζει ότι η τελική επιλογή ανήκει πάντα στον καταναλωτή.

Το νερό, λένε οι ειδικοί, είναι πάντα το καλύτερο ποτό. Επειδή όμως ελάχιστοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αρκεστούν σε αυτό, συμβουλεύουν τα εξής: «Αν θέλετε να πιείτε έναν παγωμένο καφέ, προτιμήστε τη λάιτ εκδοχή, με αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Αποφύγετε επίσης όσους περιέχουν κρέμα γάλακτος, σαντιγί ή σιρόπι».
Πηγή: Από την εφημερίδα "Τα Νέα"