Νέα συνάντηση για τη γρίπη

Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, για τους σχεδιασμούς του υπουργείου το φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται έξαρση του ιού της νέας γρίπης.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για τη γρίπη Α, η οποία μέχρι στιγμής έχει προσβάλλει 1002 ανθρώπους στην χώρα μας, εκ των οποίων το 95% έχει ιαθεί πλήρως.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκε η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων με ιατρική συνταγή. Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται η σωστή ενημέρωση των πολιτών, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μέσα της επιστήμης και θα υπάρξει συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

"Στόχος είναι να μην οδηγούνται οι πολίτες στα νοσοκομεία αλλά να δέχονται πρωτοβάθμια φροντίδα, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να είναι απαραίτητα μονάχα σε όσους πραγματικά βρεθούν σε ανάγκη", επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε: "Δεν θα τεθεί ζήτημα επάρκειας κρεβατιών, θα χρησιμοποιηθούν ακόμα και κρεβάτια ιδιωτικών νοσοκομείων αν χρειαστεί".

Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης, προκειμένου να αποφανθεί αν θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής πάντως, αυτό που έχει αποφασιστεί είναι ότι τόσο οι ιδιωτικοί όσο και οι δημόσιοι βρεφονηπιαγωγικοί σταθμοί θα ανοίξουν κανονικά.

Ακόμη, εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση των αντιιικών φαρμάκων tamiflu και relenza μέσω των φαρμακείων όλης της χώρας και με ειδική ιατρική γνωμάτευση. Με ανάλογο τρόπο θα χορηγούνται και τα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου, τα οποία εδώ και πολλές μέρες έχουν εξαφανιστεί από την αγορά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης εξασθενεί σε πολλές εύκρατες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Αντίθετα, σε ασιατικές χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία και το Βιετνάμ η διάδοση της ασθένειας είναι πιο έντονη.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν προσβεβλημένοι από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 διπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βραζιλία και έφτασε τους 192, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Πηγή: skai.gr