Κλείσιμο

Τρίτο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης

Το τρίτο σοβαρό περιστατικό της νέας γρίπης στη χώρα μας είναι μια Βρετανίδα υπήκοος, 16 ετών, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό Η1 Ν1 και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Μετά το νεαρό άνδρα από τα Μάλια της Κρήτης και τον 42χρονο, επίσης από την Κρήτη, που εμφάνισαν επιπλοκές της νέας γρίπης, η 16χρονη είναι το τρίτο περιστατικό στην Ελλάδα το οποίο κρίνεται ως σοβαρό.

Ο 42χρονος, ο οποίος διαπιστώθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου ότι έχει προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του ιού της νέας γρίπης.

Ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τόσο ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού της νέας γρίπης με βάσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, όσο και προς το ότι η κρίση θα ξεπεραστεί με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων θα παραδοθεί στη χώρα μας 14 Σεπτεμβρίου και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ διευκρίνισε πως δεν είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να εφημερεύουν ιδιωτικοί γιατροί και οδοντογιατροί, οι οποίοι, θα ενταχθούν στο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και των φαρμακοποιών στο πρόγραμμα δράσης, για αυτό και θα συναντηθεί με τον Πανελλήνιο σύλλογο τους.

Διευκρίνισε ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα δοθεί στην δημοσιότητα, αφού υπάρξουν και οι τελευταίες παρατηρήσεις από την επιστημονική κοινότητα.

Ο υπουργός ήταν έντονα επικριτικός για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάνει λόγο για έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού της κυβέρνησης και το κατηγόρησε για προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, δια των πρώην υφυπουργών Υγείας Μανώλη Σκουλάκη και Έκτορα Νασιώκα κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποσπασματική αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει ξεσπάσει με τον ιό της νέας γρίπης και για έλλειψη σχεδίου και συντονισμού και τόνισε την ανάγκη ενιαίου κέντρου πληροφόρησης.

Από την πλευρά τους, τόσο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Λεβέντης, υποστήριξαν ότι δεν μπορεί με τη θεωρία να αντιμετωπιστεί η πανδημία του ιού της γρίπης από ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που αγκομαχά κάτω από τεράστιες ελλείψεις, με ευθύνη και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι οι επισημάνσεις της εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Δήμητρας Αράπογλου, η οποία τόνισε την ανάγκη εγρήγορσης και πολιτείας και επιστημονικών φορέων.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τα προεδρεία της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία του ιού στη χώρα μας, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη νέα μορφή γρίπης.
Πηγή: skai.gr