Δεύτερο σοβαρό κρούσμα πνευμονίας στην Κρήτη

Σαρανταδυάχρονος Βορειοηπειρώτης, ο οποίος προσεβλήθη από τη νέα γρίπη, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου σε συμπτώματα βαριάς πνευμονίας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό κρούσμα της νόσου στη χώρα μας, μετά τον 33χρονο -επίσης από την Κρήτη- που προσβλήθηκε από τον ιό Η1Ν1 και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης.

Το πρωί της Τρίτης συνεδρίασε στο υπουργείο Υγείας υπό τον κ. Αβραμόπουλο η Εθνική Επιτροπή για την πανδημία της γρίπης. Αμέσως μετά ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τη λοιμωξιολόγο – παθολόγο και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για τη νέα γρίπη κα Ελένη Γιαμαρέλλου προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η παρακολούθηση του θέματος είναι σε καλό δρόμο, συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε πως το εθνικό σχέδιο θα εξελίσσεται ανάλογα με το πως θα επικαιροποιείται η νέα γρίπη. Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, «μέσα στις επόμενες δύο ημέρες το Επιστημονικό Συμβούλιο θα έχει επιστρέψει με τα σχόλιά του το επικαιροποιημένο σχέδιο και την Παρασκευή θα επιδοθεί στον πρωθυπουργό και σε όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας». Κάθε 15 ημέρες το Επιστημονικό Συμβούλιο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα τα παραλάβουν και θα καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού και όλων των κατοίκων της χώρας.

Ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επικρίσεις που διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη σοβαρότητας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει πάρει τα διεθνή εύσημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Κινούμαστε με διαφάνεια και αλήθεια», είπε ο υπουργός και εξέφρασε την απορία του γιατί μετά από τρεις μήνες το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε το θέμα αυτό. 

Αύριο Τετάρτη ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της γρίπης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ την Πέμπτη θα ενημερώσει τα διοικητικά συμβούλια της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Τρίτης η ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τη λοιμοξιολόγο, καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, με την οποία συζήτησαν για το θέμα των σχολείων και των μέτρων προφύλαξης.

Με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απέκλεισε προς τα παρόν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία λόγω γρίπης, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί αυτή την απόφαση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το ενδεχόμενο θα επανεξετασθεί εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα.

"Εκπέμπουμε μήνυμα ψυχραιμίας και συναίνεσης. Δεν χρειάζεται πανικός και υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για όλα τα πιθανά σενάρια", κατέληξε ο υπουργός.

Τρομολαγνεία

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», σε πολλά φαρμακεία της Αττικής παρατηρείται ήδη έλλειψη χειρουργικών μασκών, ενώ στα ύψη έχει εκτιναχθεί η πώληση ψηφιακών θερμόμετρων και αντισηπτικών. Αρκετά φαρμακεία έχουν ξεμείνει και από το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, ενώ ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ, τα σαπούνια και τα υγρά μαντιλάκια.
 
«Κάποιοι έσπευσαν στα φαρμακεία και εξαφάνισαν τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου μόνο και μόνο για να τα έχουν τα ψυγεία τους, με αποτέλεσμα οι ενήλικοι που το έχουν ανάγκη να μην μπορούν πλέον να το βρουν», είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο Ταμιφλού, ο κ. Λουράντος τόνισε ότι οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να μην το χορηγούν από τα φαρμακεία, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι το δίνουν αλόγιστα.
Πηγή: skai.gr