Το Σεπτέμβριο στην Ελλάδα το εμβόλιο για τη νέα γρίπη

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας τα εμβόλια για τη νέα γρίπη Η1Ν1, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Όπως εξήγησε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Γ. Πιερουτσάκος, η πρώτη παρτίδα αναμένεται στη χώρα μας περίπου το δεύτερο 15μερο του Σεπτεμβρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις δοθεί το «πράσινο» φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Βασίλης Κοντοζαμάνος εκτίμησε ότι η τελική έγκριση αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Συνολικά θα παραλάβουμε 8 εκατομμύρια εμβόλια, τα οποία αντιστοιχούν σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους (δύο εμβόλια ανά δόση).

Ο κ. Κοντοζαμάνος διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δε θα πωλείται στα φαρμακεία και οι δόσεις θα χορηγούνται δωρεάν και μόνο στα νοσοκομεία, ή στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού που θα ανακοινωθούν.

Ως προς τις ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν, προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες, (παιδιά άνω των 5 ετών και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών), άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (καρδιοπάθειες, χρόνιες πνευμονοπάθειες, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη κοκ), καθώς και γιατροί και νοσηλευτές.

Για τα νεογνά και τα παιδιά κάτω των 5 ετών, υπάρχει εισήγηση των επιστημόνων να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της κοινής εποχικής γρίπης, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να προσβληθούν και από τους δύο ιούς ταυτόχρονα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο επίκουρος καθηγητής παιδο-πνευμονολογίας Χάρης Κατσαρδής τόνισε ότι ο συγκεκριμένος ιός δε φαίνεται να είναι τόσο επιθετικός σε σχέση με άλλους, αλλά αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι είναι περισσότερο διεισδυτικός, λόγω έλλειψης αντισωμάτων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται το 50% των Ελλήνων να προσβληθούν από το ιό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα έχουμε θανάτους, ενώ ξεκαθάρισε ότι το Ταμιφλού δεν καλύπτει 100%.

Κάλεσε άτομα με βαρύ ιατρικό ιστορικό (καρδιοπάθειες, χρόνιες πνευμονοπάθειες) να σπεύσουν πρώτοι να εμβολιαστούν, όπως επίσης και τους γονείς να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία με έναν απλό βήχα, ή με λίγο πυρετό. «Μόνο όταν το παιδί έχει έντονο βήχα, δυσφορία και κυρίως όταν είναι για καιρό έντονα καταβεβλημένο, τότε μόνο οι γονείς θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr