"Να ανασταλεί η χρήση του δισκοπότηρου κατά τη μετάληψη"

Δύο αρχιεπίσκοποι με σημαντική επιρροή στην Αγγλικανική Εκκλησία συνέστησαν την Πέμπτη να διακοπεί η χρήση του δισκοπότηρου κατά τη θεία μετάληψη για να περιοριστεί η διάδοση της νέας γρίπης Α (H1N1), που είναι γνωστή και ως γρίπη των χοίρων.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς και ο αρχιεπίσκοπος του Γιορκ Τζον Σεντάμου συνιστούν σε επιστολή που απηύθυναν προς όλους τους επισκόπους της Εκκλησίας τους να ανασταλεί η χρήση του δισκοπότηρου κατά τη θεία μετάληψη. Σύμφωνα με την αγγλικανική παράδοση, εκτός από την όστια, ο ιερέας προσφέρει στους πιστούς να πιουν μια γουλιά κρασί από το δισκοπότηρο. Έτσι στη διάρκεια της λειτουργίας το δισκοπότηρο περνάει από στόμα σε στόμα.

Όμως το υπουργείο Υγείας "μας συμβούλευσε πρόσφατα ότι, σε περίπτωση πανδημίας, είναι συνετό να πάρουμε προφυλάξεις για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου με το να μην μοιράζονται οι πιστοί το ίδιο δοχείο φαγητού ή ποτού", γράφουν οι αρχιεπίσκοποι στην επιστολή τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Ίντερνετ.

"Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή, συνιστούμε σ' αυτούς που προσφέρουν τη θεία μετάληψη να διακόψουν τη χρήση του δισκοπότηρου όσο διαρκεί το κύμα της πανδημίας γρίπης", προσθέτουν.

Στους ιερείς που θα ήθελαν παρ' όλα αυτά να συνεχίσουν να προσφέρουν το κρασί, οι αρχιεπίσκοποι συνιστούν να βρέχουν σ' αυτό την όστια πριν την αποθέσουν στα χέρια των πιστών. Η πρακτική αυτή ακολουθείται ευρέως από την Αγγλικανική Εκκλησία της Αφρικής, διευκρινίζουν οι αρχιεπίσκοποι.

Συνιστάται επίσης στους ιερείς να απολυμαίνουν προσεκτικά τα χέρια τους πριν από τη μετάληψη.

Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νέα γρίπη Α, καθώς 31 άνθρωποι έχουν πεθάνει εκεί από την ασθένεια αυτή.
Πηγή: skai.gr