Ταχύτατη εξάπλωση της γρίπης

Η πανδημία της νέας γρίπης εξαπλώνεται ταχύτατα στον κόσμο δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου, αν και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σχετικά μικρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, μέχρι το πρωί της Τετάρτης είχαν διαγνωσθεί 17.189 κρούσματα στην ΕΕ, με 29 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 4 στην Ισπανία. Εκτός ΕΕ έχουν διαγνωσθεί 149.364 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 810 θάνατοι.

Προειδοποίησε πάντως ότι η διασπορά του ιού το καλοκαίρι θα αυξηθεί στην ΕΕ λόγω του τουρισμού, και η θνησιμότητα υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί το φθινόπωρο, όταν η πανδημία θα συνδυαστεί με την εποχική γρίπη.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο θα συγκληθεί για το θέμα έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος απο τη νέα γρίπη στην Ουγγαρία. Πρόκειται για 40χρονο που αντιμετώπιζε καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Στην Ελλάδα, τα κρούσματα της γρίπης Α ανέρχονται σε 520, ήπιας μορφής και η πλειονότητα των ασθενών είναι ξένοι.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε ευρεία κομματική σύσκεψη ο Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση ελλείψεις στο σχεδιασμό, στο συντονισμό όλων των αρμοδίων και στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη νέα γρίπη.

Όπως είπε, λόγω αυτών των ελλείψεων μία πανδημία ήπιας γρίπης, κινδυνεύει να έχει εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα έπρεπε ήδη να είχε συσταθεί διυπουργική υπό τον πρωθυπουργό, που θα έχει την συνολική ευθύνη για την διαχείριση της υπόθεσης.

«Το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί το κάθε τι, ακόμη και μια πανδημία, για δικά του μικροκομματικά οφέλη, αποδεικνύει την ανευθυνότητά του» σχολίασε ο Ευάγγελος Αντώναρος.
Πηγή: skai.gr