Παν μέτρο για πανδημία

Διαβάστε: Νέα γρίπη: Εύκολοι τρόποι προφύλαξης

Σε 520 ανέρχονται τα κρούσματα της γρίπης Α στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες. Πρόκειται για ήπιας μορφής κρούσματα και η πλειονοτήτων των ασθενών είναι ξένοι.

Τη σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής προτάσσει ως μέσο προφύλαξης απέναντι στη νέα γρίπη ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας και επαναλαμβάνει ότι δε θα πρέπει να υπάρξει πανικός.
 
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Παναγιώτης Ευσταθίου διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο, ενώ συνέστησε στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος και υψηλό πυρετό που διαρκεί για ημέρες, να σπεύδουν στο γιατρό.

Ο κ. Ευσταθίου, τέλος, χαρακτήρισε σοβαρή αλλά σταθερή την κατάσταση της υγείας του 33χρονου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με πνευμονία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "ο ασθενή είναι σοβαρά, αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν έχει επιδεινωθεί".

"Το πεδίο της μάχης στην γρίπη Α είναι η υγεία, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέφανος Καραγιανόπουλος", ενώ ο καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Ίαν Τζόουνς,σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, χαρακτηρίζει "ακραία" τα σενάρια που προβλέπουν έως και 65.000 θανάτους στη Βρετανία από τη γρίπη Η1Ν1. Ο ίδιος σημείωνει ότι ίσως αποφευχθεί η έξαρση το φθινόπωρο καθώς ο ιός μέχρι στιγμής δείχνει να μη μεταλλάσσεται και να μην ισχυροποιείται.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος αποδέχθηκε το αίτημα δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τα μέτρα που θα ληφθούν τη νέα σχολική χρονιά σχετικά με την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε πως η «συζήτηση των σεναρίων μόνο ανησυχία και πανικό προκαλεί» και υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή που να δείχνουν ότι θα αντιμετωπίζουμε μία πιο γενικευμένη κατάσταση. «Εάν αυτό συμβεί, τότε θα το αντιμετωπίσουμε» επισήμανε ο υπουργός Παιδείας και παρομοίασε τα όσα ακούγονται για χειρότερο κύμα κρουσμάτων νέας γρίπης το φθινόπωρο με προβλέψεις σεισμολόγων.

Με αντικείμενο τις εξελίξεις που αφορούν την εξάπλωση της νέας γρίπης στη χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στο ΠΑΣΟΚ υπό το Γ. Παπανδρέου.

Αύριο Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα δεχθεί την Πέμπτη 23 Ιουλίου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα θέματα που ανακύπτουν από τη νέα γρίπη, ενώ θα κατατεθούν από την αντιπροσωπεία προτάσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα.
Πηγή: skai.gr