Αυξάνονται οι φωνές για κλείσιμο των σχολείων

Σε κάθε χώρα ξεχωριστά παραπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την απόφαση για κλείσιμο ή όχι των σχολείων λόγω της νέας γρίπης, εκτιμώντας πάντως ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, δύο επιστήμονες καλούν την κυβέρνηση Μπράουν να κρατήσει κλειστά τα σχολεία, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε τα κρούσματα της νέας γρίπης έως και κατά 45%. Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στην Ιατρική Επιθεώρηση Λάνσετ, οι καθηγητές επιδημιολογίας Νιλ Φέργκιουσον και Σάιμον Καουτσέμε του πανεπιστημίου Ιμπέριλα Κόλετζ του Λονδίνου, αν κατά την πανδημία της γρίπης το 1918 οι αρχές κρατούσαν κλειστά σχολεία και εκκλησίες, σε συνδυασμό με καλύτερες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης, τότε ο αριθμός των θυμάτων θα είχε μειωθεί από 10% έως και 50% σε ορισμένες πόλεις.

Στη χώρα μας, δέκα βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να ενημερώσει την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν για τη νέα γρίπη, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόκειται να ενημερώσει το μεσημέρι της Τρίτης (14:30) τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, ο ιός της νέας γρίπης που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη Μαρτίου έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο περισσοτέρων από 700 ανθρώπων. Ο τελευταίος απολογισμός που είχε δημοσιευθεί στις 6 Ιουλίου στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ ήταν 429 νεκροί.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο