Κλείσιμο

"Βλαβερές" θεραπείες διακοπής του καπνίσματος

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ζητά να αναγράφεται στα κουτιά των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος Chantix και Zyban, προειδοποίηση για τους κινδύνους που εμπεριέχουν για τη ψυχική υγεία τέτοιες θεραπείες.

Οι προειδοποιήσεις πρέπει να τονίζουν τον κίνδυνο "σοβαρών ψυχικών διαταραχών", όπως αλλαγή συμπεριφοράς, καταθλιπτική διάθεση, εχθρότητα και ιδέες αυτοκτονίας, που συνδέονται με τη λήψη του Zyban και του Chantix, σύμφωνα με ανακοίνωση της FDA.

"Ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών που συνοδεύουν τη λήψη των σκευασμάτων αυτών πρέπει να αποτιμηθεί σε σχέση με το όφελος που σημαίνει η διακοπή του καπνίσματος", επισημαίνει η διευθύντρια του Κέντρου Αποτίμησης Σκευασμάτων Τζάνετ Γούντκοκ.

Η ίδια τονίζει ότι οι γιατροί που συνταγογραφούν το Chantix ή το Zyban , το οποίο κυκλοφορεί και ως αντικαταθλιπτικό με την ονομασία Wellbutrin, οφείλουν "να παρακολουθούν τους ασθενείς τους ώστε να εντοπίζουν κάθε αλλαγή διάθεσης ή συμπεριφοράς, μετά τη λήψη των φαρμάκων".

Εξάλλου ζητήθηκε από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες την Pfizer για το Chantix και την GlaxoSmithKline για το Zyban, να διεξαγάγουν κλινικές έρευνες για την αποτίμηση των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που αναπτύσσουν οι ασθενείς που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.
Πηγή: skai.gr