Κλείσιμο

Κίνδυνοι από την κατανάλωση κρέατος

Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο κόκκινο και κατεργασμένο κρέας φαίνεται να έχουν ένα μέτρια αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες, μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η υψηλότερη κατανάλωση άσπρου κρέατος φαίνεται να σχετίζεται με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο θανάτου, ιδίως από καρκίνο.

Η έρευνα, που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, υπό τον επιδημιολόγο Ράσμι Σίνχα, μελέτησε περισσότερα από 545.000 άτομα ηλικίας 50 - 71 ετών.

Διαπίστωσε ότι, σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας, το 20% που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (κατά μέσο όρο 62,5 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως), είχαν υψηλότερο ρίσκο θανάτου γενικά και ειδικότερα από καρκίνο και καρδιά, σε σχέση με το 20% που έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας (9,8 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως κατά μέσο όρο).

Για τις γυναίκες η συνολική πιθανότητα θανάτου ήταν αυξημένη κατά 36% και για τους άνδρες κατά 31%.

Οι άνδρες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, ήταν 22% πιο πιθανό να πεθάνουν ειδικότερα από καρκίνο και 25% από καρδιά.

Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα αυξημένα ποσοστά ήσαν 20% και 50%, σύμφωνα με το New Scientist.

Προκύπτει ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο άσπρο κρέας είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς έτρωγαν το λιγότερο άσπρο κρέας.

Πηγή: skai.gr