Κλείσιμο

Επανακάμπτει η φυματίωση

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ασθένεια της φυματίωσης θεωρείτο ότι είχε "εξαφανιστεί". Τα τελευταία, όμως, χρόνια όχι μόνο επανακάμπτει, αλλά με μία μορφή πολυανθεκτική στα υπάρχοντα φάρμακα, όπως τονίζεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου).

Από τη φυματίωση υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 2 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα (98%) ζει σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο νοσούν από φυματίωση 7 στους 100.000 πολίτες, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νούμερο είναι διπλάσιο ή ακόμα και τριπλάσιο, καθώς πολλά κρούσματα δεν δηλώνονται.

Το πρόβλημα της φυματίωσης στην Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στην αθρόα είσοδο μεταναστών από χώρες με υψηλή συχνότητα της νόσου, όπως την Αλβανία, τη Γεωργία, τη Ρωσία και το Πακιστάν.

Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δήλωσή του αναφέρθηκε στο πανελλήνιο πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει απώτερο στόχο τη θωράκιση των μικρών παιδιών από τη φυματίωση, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, για μία σειρά από λόγους, έχει επανέλθει.

Πολυσέλιδο έντυπο με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης και πρόληψης της φυματίωσης εξέδωσε η Νομαρχία Πειραιά.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά