Κλείσιμο

Έγκυοι με κατεψυγμένα ωάρια στην Κύπρο

Η εγκυμοσύνη από κατεψυγμένα ωάρια, με τη μέθοδο της υαλοποίησης, είναι πλέον γεγονός και στην Κύπρο. Επτά γυναίκες κυοφορούν σήμερα, μετά την εφαρμογή της νεότερης από τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Κέντρο "Πεδιαίος" της Λευκωσίας.

Ο διευθυντής του Κέντρου, Κρίνος Τροκκούδης, δήλωσε στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" ότι οι μέλλουσες μητέρες έχουν ήδη συμπληρώσει τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Η νέα μέθοδος της υαλοποίησης, έχει χαρακτηρισθεί ως η νέα μικρή επανάσταση στην εξωσωματική θεραπεία και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της, το οποίο δικαιολογεί τα ψηλά ποσοστά επιτυχίας, είναι ότι δεν δημιουργεί κρυστάλλους νερού μέσα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα το έμβρυο και στη συγκεκριμένη περίπτωση το ωάριο, να διατηρείται ακέραιο.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, η κατάψυξη ωαρίων με υαλοποίηση έχει μεγάλη σημασία για τρεις κατηγορίες γυναικών. Για εκείνες, οι οποίες πρέπει να υποστούν ογκολογική θεραπεία, που ενδέχεται να καταστρέψει τις ωοθήκες και επομένως τη γονιμότητα τους, εκείνες, οι οποίες θέλουν να καθυστερήσουν τη γονιμότητα τους για διάφορους λόγους, αλλά επιθυμούν να φυλάξουν τα δικά τους ωάρια που θα είναι "νεότερης" ηλικίας με τα γνωστά προτερήματα.

Τέλος, αφορά νεαρές γυναίκες, οι οποίες επιθυμούν να δώσουν τα ωάρια τους σε άλλες, που δεν παράγουν πλέον δικά τους.

Είναι σημαντικό, εξάλλου, να σημειωθεί ότι όπως και στις Τράπεζες Σπέρματος, γίνονται πλήρεις έλεγχοι για μεταδοτικές ασθένειες, πράγμα που προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες δέκτριες. Επίσης, με το νέο τρόπο κατάψυξης των εμβρύων και ωαρίων με ψηλή ταχύτητα, δημιουργούνται πολύ καλύτερες προοπτικές εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με την προϋπάρχουσα τεχνική της αργής κατάψυξης.
Πηγή: skai.gr