Ζημιά 100 εκατ. ευρώ στην Κρήτη λόγω Thomas Cook

Για " πολύ μεγάλο πλήγμα" στον Ελληνικό Τουρισμό κάνουν λόγο οι παράγοντες του τουρισμού στην Κρήτη, την Κέρκυρα και άλλες περιοχές μετά την πτώχευση που κήρυξε τα ξημερώματα το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο, Τόμας Κουκ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων. Οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ. και μία πρώτη εκτίμηση -όπως ανέφερε- είναι ότι για το Ρέθυμνο το πoσ;o αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων.

Δυστυχώς όπως είπε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου κ.Χαλκιαδάκης, οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου οπότε οι ξενοδόχοι τα χρήματα, τα οποία θα πρέπει να λάβουν ως αποζημίωση για τα τουριστικά πακέτα, θα τα λάβουν πολύ αργότερα. Αναφερόμενος στη ζημιά είπε ότι μεγάλος μέρος αφορά τα δεδουλευμένα, ενώ όπως είπε, υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και για του χρόνου. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε από τις 16 Ιουλίου και μετα δεν έχει πληρωθεί τίποτα στους ξενοδόζους της Κρήτης, καθώς η πρκατική που ακολουθούσαν ήταν να εξοφλούνται τα συμβόλαια τρεις μήνες μετά.  


Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας οτι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης πάντως, σε ότι αφορά τη μετακίνηση επισκεπτών που βρίσκονται στην Κρήτη, εφόσον οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, σημείωσε:

«Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

Μόνον στην Κρήτη έχουν εκγλωβιστεί 20 με 22 χιλιάδες σύμφωνα με τον Πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων του νησιού,Μιχάλη  Βλατάκη, ο οποίος έκανε λόγο για Τσουνάμι και σεισμό 7 ρίχτερ στον Τουρισμό, καθώς η εταιρεία συνήθιζε να  εξοφλεί  τα συμβόλαιά της σε όλη την Ελλάδα  με τρεις μήνες καθυστέρηση.
 

Πηγή: skai.gr