Υπόθεση Siemens: Την αναίρεση της απαλλαγής των κατηγορούμενων θα εξετάσει ο Άρειος Πάγος

Έρευνα με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου και για τους νόμους σε σχέση με την παραγραφή στο σκάνδαλο της Siemens - Tι αναφέρει στην παραγγελία του   

Της Ιωάννας Μάνδρου

Την απαλλακτική απόφαση για όσους δικάστηκαν για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, που προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις, αναμένεται να εξετάσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση, που ενδεχόμενα να οδηγήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης.

O κ.Ντογιάκος έχει ζητήσει την απόφαση προς εξέταση και έχει επιφυλαχθεί για την επόμενη κίνηση του.

Άλλωστε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ήδη έχει παρέμβει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης διατάσσοντας έρευνα, για το ποιοί ευθύνονται και πως κατέληξε σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης να οδηγηθεί στην παραγραφή, ενώ με την έγγραφη παραγγελία του προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, ζητά πέραν της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών για τη διαχείριση της πολύχρονης πορείας της υπόθεσης και έρευνα και ένα ακόμα σημαντικό σκέλος.

Εκείνο που αφορά τους νόμους που ψηφίστηκαν, ειδικά τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, το 2019 που άλλαξαν το ποινικό περιβάλλον και ενδεχομένως επηρέασαν αδικήματα που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παράγραφή τους.

«Πέραν τούτων, αναφέρει στην παραγγελία του ο κ. Ντογιάκος, να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619 του 2019, 4637 του ίδιου έτους και 4855 του 2021».

Ήδη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δώσει και εντολή για διευρυμένη έρευνα για το πως απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο της Siemens ( ειδικά λόγω παραγραφής) στέλνοντας άμεσα παραγγελία σε εισαγγελέα με ρητή εντολή « Να διερευνήσετε αν συντρέχει η όχι περίπτωση πράξεων η παραλείψεων, αξιοποίνου χαρακτήρα, προσώπων με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιωδώς στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων».