Χωριό φάντασμα στην Κοζάνη: Tους εξαφάνισαν από τον χάρτη. Προσφυγή στην ΕΕ.

Μια ασυνήθιστη ιστορία εκτυλίσσεται στην Δυτική Μακεδονία την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαυροπηγής Κοζάνης καθώς το χωριό έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη και οι κάτοικοι κάνουν προσφυγές στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Στην εν λόγω περιοχή υπάρχει εν ενεργεία το ορυχείο της ΔΕΗ της Μαυροπηγής και κοντά σε αυτήν η περιβόητη «μονάδα 5» που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ενώ έχουν πέσει πολλά εκατομμύρια ευρώ. 

Σε μια ανάσα, στα διακόσια μέτρα από αυτά, είναι το χωριό «φάντασμα». 

Ότι έχει μείνει από το χωριό γιατί έχουν μπει ήδη εκσκαφείς των εργολάβων και γκρεμίζουν από το 2014 που δόθηκαν οι απαλλοτριώσεις επειδή υπήρχαν επιπτώσεις της λειτουργίας του ορυχείου στο συγκεκριμένο χωριό. 

Έπρεπε να φύγει το χωριό ώστε να επεκταθεί η λιγνιτική δραστηριότητα του ορυχείου. Έτσι αποφασίστηκε να δοθούν αποζημιώσεις για να γίνει μετεγκατάσταση και να φύγει ο οικισμός.

Αφού λοιπόν πήραν τις αποζημιώσεις δυο χρόνια μετά έρχεται η απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου της Κοζάνης που λέει να δοθεί το 40% των αποζημιώσεων πίσω γιατί αλλιώς τα είχαν υπολογίσει. 

Αποζημιώσεις ωστόσο που δόθηκαν με βάση τις αρχικές κατασκευαστικές αξίες και τώρα οι αποζημιώσεις που ζητούνται να δοθούν πίσω είναι με βάση τις τιμές της κρίσης. 

Οι περίπου 700 κάτοικοι του χωριού ζητούν να μην δοθούν οι αποζημιώσεις πίσω καθώς με αυτά τα χρήματα αγόρασαν σπίτια στην Πτολεμαίδα αφού ξεσπιτώθηκαν χωρίς να το θέλουν. 

Βουρκωμένος ο κ. Χρήστος, ένας από τους κατοίκους του χωριού που διεκδικούν να μην συμβεί αυτό περιγράφει πως το σπίτι του ήταν εκεί που βρίσκεται τώρα το ορυχείο και πως δεν ήθελε να φύγει από εκεί. 

«Με το ζόρι έφυγα» αναφέρει. 

Ο κ. Τάσος Εμμανουήλ, πρώην Πρόεδρος της κοινότητας σημειώνει πως:

 «Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας στην ελληνική δικαιοσύνη βλέποντας τις αποφάσεις  γι αυτό προσφεύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Ταυτόχρονα εξηγεί πως «τα χρήματα ξεκίνησε να μας τα δίνει με φιλικούς διακανονισμούς το 2012 η  επιχείρηση και τον Δεκέμβριο του 2014 με απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας προέκυψε μείωση των τιμών η οποία ξεπερνά το 45%. Πήραμε δηλαδή περίπου 80.000.000 ευρώ συνολικά όλος ο οικισμός και πρέπει να επιστρέψουμε πάνω από 35.000.000 ευρώ»

«Ο οικισμός συνολικά είναι περίπου 1000 κάτοικοι. Τελευταία στο οικισμό ζούσαν περίπου 700 κάτοικοι. Αυτοί όλοι οι πρωην ιδιοκτήτες του οικισμού καλούνται να επιστρέψουν το ποσό που προανέφερα» επισημαίνει.

Αναφορικά με το πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση κατασχέσεων σπιτιών επισημαίνει πως

«από την στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα από μέρους μας να επιστρέψουμε τα σπίτια θεωρούμε παράλογο να μας έχουν πάρει τα σπίτια και χάσουμε τα σπίτια που πήραμε με τις απαλλοτριώσεις. Γι αυτό τον λόγο θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο!» 


Όπως προσθέτει

«προς στιγμήν εξαντλούμε κάθε δικαστικό περιθώριο. Γι αυτό προσφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη για να δούμε αν είναι εναρμονισμένη με την Ελληνική. Σε ενδεχόμενο που δεν δικαιωθούμε και από εκεί θα ήταν αφέλεια από μέρους μας να επιτρέψουμε να πάρουν τα σπίτια μας  χωρίς να αντισταθούμε. Είναι το μόνο που έχουμε.» 

Παράλληλα δήλωσε ότι

"θα σταματήσουμε οποιονδήποτε προσπαθήσει να κάνει κατάσχεση στα σπίτια μας". 

Ο νυν Πρόεδρος της κοινότητας Βαγγέλης Καραγεωργίου δηλώνει πως «αρχικός μας στόχος λόγω της δικαστικής ανωμαλίας που προέκυψε από τις απαλλοτριώσεις ήταν η πολιτική λύση. Τώρα εξαντλούμε το τελευταίο μέσο που μας έμεινε μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες. Κάθε κάτοικος έχει ενημερωθεί για το τι πρέπει να κάνει.» 

Πως έγινε η αποζημίωση 

Όπως αναφέρει ο κ. Καραγεωργίου

«η αρχική απαλλοτρίωση του πρωτόδικου είχε να κάνει με το κατασκευαστικό κόστος των υλικών πχ για ένα οικόπεδο ήταν 60.000 ευρώ το στρέμμα και με την απόφαση του Εφετείου έπεσε στα 25.000 για το στρέμμα». 

Ο κ. Εμμανουήλ επισημαίνει ότι: 

«το τετραγωνικό για την κατοικία κυμαίνονταν από 900 έως 1270 ευρώ ανάλογα την κατηγορία της κατοικίας, στα οικόπεδα ήταν ενιαία η τιμή η πρωτόδικη στα 60 ευρώ το τετραγωνικό και αυτά έχουν κατέβει περίπου στο 45%».


Ενώ προσθέτει πως «την απόφαση του Εφετείου έλαβε ένας δικαστής ο οποίος δεν ζούσε στην περιοχή, είχε έρθει για μικρό χρονικό διάστημα δίκασε την υπόθεση και επικαλείτο ότι μειώθηκαν οι τιμές των ακινήτων στο 36% την περίοδο της κρίσης ενώ με βάση στοιχεία οι τιμές των μεταβιβάσεων είχαν διπλασιαστεί τότε στην Πτολεμαίδα». 
 

Πηγή: skai.gr