Τσιόδρας: Θα υπάρξει χορήγηση χλωροκίνης σαν προφύλαξη

Την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης ως προφύλαξη από τον κορωνοϊό εξετάζουν οι ελληνικές αρχές για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρας.

«Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%. Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (σ.σ. χλωροκίνη) αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα. Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και εξήγησε ότι έχει χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Παράλληλα τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο στους υγειονομικούς για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός. «Ένα φάρμακο ασφαλές που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης. Επίσης εξήγησε ότι η χορήγηση θα είναι προαιρετική. 

Ο κ, Τσιόδρας είπε ότι Ειδική Επιτροπή ενέκρινε και την χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα στο σπίτι και την Τρίτη θα οριστικοποιηθούν τα κριτήρια της χορήγησης της.

Έκκληση για συνέχιση των εμβολιασμών στα παιδιά

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά, ακόμη και αυτή την περίοδο καθώς όπως είπε «η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε επινόσηση νέων ατόμων. Θυμάστε τι ζήσαμε με την επιδημία της ιλαράς», ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε ότι  ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο ετών, ιδίως για τα εμβόλια της άμεσης προτεραιότητας είναι πολύ σημαντικός». «Καλύτερα τα πολυδύναμα εμβόλια, είπε, ώστε να περιοριστούν και οι επισκέψεις στους παιδιάτρους» και παρατήρησε ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται αφού λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του παιδιού από τους γονείς του στον παιδίατρο.

 

Πηγή: skai.gr