Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Έντονη βροχόπτωση στην Αθήνα - «Χτύπησε» Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία Βικτώρια, δημιουργώντας προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Έφτασε από αργά το βράδυ της Τρίτης και στην Αττική, όπου εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις και πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Λόγω της βροχόπτωσης, πολύ αυξημένη είναι η κίνηση αυτή την ώρα στην άνοδο του Κηφισού, από Ρέεντη έως Νέα Φιλαδέλφεια, στη λεωφόρο Σχιστου, στην παραλιακή προς τον Πειραιά στο ύψος του Αλίμου και στην κάθοδο της Κηφισίας από την Αττική Οδό προς την Φιλοθέη.

Οι επόμενες ώρες αναμένονται δύσκολες, καθώς το φαινόμενο θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, το χαμηλό βαρομετρικό κατά τη διάρκεια της νύχτας θα κινηθεί προς τα ανατολικά, πλήττοντας το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Την Τετάρτη, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική που θα έχει ως αποτέλεσμα να φέρει λασποβροχή.

Καταιγίδα στην Αττική

Στην Αττική, ισχυρή βροχόπτωση  πλήττει από αργά το βράδυ της Τρίτης το λεκανοπέδιο. Τα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ.

Σαρώνει τη Κέρκυρα η κακοκαιρία

Στο έλεος της κακοκαιρίας τα νησιά του Ιονίου, καθώς η έντονη βροχόπτωση μετέτρεψε πολλούς δρόμους της Κέρκυρας σε ποτάμια, ενώ οι δυνατοί άνεμοι κράτησαν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια του νησιού.

Δεκάδες κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική για απομάκρυνση φερτών υλικών και αντλήσεις υδάτων ενώ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και υδροδότησης σε αρκετές περιοχές.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης προκλήθηκε κατολίσθηση και ένας βράχος έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο κοντά στην περιοχή Καρουμπάτικα χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.

Το corfunews.gr μετέδωσε ότι ο βράχος λίγο αργότερα απομακρύνθηκε από το οδόστρωμα, ενώ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. Ωστόσο η αστυνομία συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε όλους όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού εξυπηρετείται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ η Πολιτική Προστασία των τριών δήμων και της περιφέρειας είναι σε επιφυλακή. Κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί.

Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης 41χρονου από χαράδρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης 41χρονου άνδρα, ο οποίος έχασε τον προσανατολισμό του και εντοπίστηκε μέσα σε απόκρημνη χαράδρα στην περιοχή της Άνω Κορακιάνας, στη Μέση Κέρκυρα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος, στην περιοχή, που είναι απολύτως δύσβατη, βρίσκονται από χθες το απόγευμα δύο οχήματα της πυροσβεστικής με δέκα πεζοπόρους πυροσβέστες και διασώστες, ενώ αναμένεται να έρθει και δύναμη της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα, προκειμένου να συνδράμει στην διάσωση του 41χρονου.

Η περιοχή είναι δύσβατη και η προσβασιμότητα γίνεται μέσα από απόκρημνα μονοπάτια. Το έργο των πυροσβεστών βοηθούν και οι κυνηγοί της περιοχής.

Προβλήματα στη Ζάκυνθο

Πλημμύρες έχουν καταγραφεί και στη Ζάκυνθο, η οποία από το απόγευμα της Τρίτης πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις. Στην Ιθάκη μέσα σε οκτώ ώρες «έπεσαν» 71 χιλιοστά βροχής.

Ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, είπε σε τοπικά ΜΜΕ: «Δυστυχώς σε κάθε τέτοια περίπτωση, λόγω έλλειψης υποδομών, αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Πέρυσι τέτοια εποχή ένας χείμαρρος παρέσυρε μια γυναίκα. Ζητάμε άμεσες παρεμβάσεις. Να συμπαρασταθεί η πολιτεία στους δήμους που έχουν διαχρονικά προβλήματα. Χρειαζόμαστε επαρκείς χρηματοδοτήσεις αλλά και ειδικό εξοπλισμό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής».

Πρόσθεσε πως «εμείς αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με τα μικρά μέσα που διαθέτουμε. Είναι όλος ο μηχανισμός μας στο δρόμο για να είμαστε δίπλα στους πολίτες. Δεν έχουν καταγραφεί οι ζημιές που έχει υποστεί ο δήμος».

«Χτύπησε» και τη Κεφαλονιά η «Βικτώρια»

Το Νύφι και η Αγία Ευφημία της Κεφαλονιάς επλήγησαν περισσότερα από την καταιγίδα «Βικτώρια», που έπληξε τα νησιά του Ιονίου. Για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα, οι κάτοικοι στο Νύφι είδαν πέτρες, ξύλα και τόνους λάσπης να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους στο χωριό.
 
Στο ίδιο έργο θεατές είναι και οι κάτοικοι στο χωριό της Αγίας Ευφημίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί τόνοι λάσπης. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα που δημιουργούνται προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή από την έντονη βροχόπτωση.

Ηράκλειο: Έκλεισαν λόγω της κακοκαιρίας τα σχολεία στο Δήμο Φαιστού

Απομακρύνθηκαν από τα σχολεία του Δήμου Φαιστού οι μαθητές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Με απόφαση του δημάρχου Φαιστού, λίγο μετά τις 11:30 τα σχολεία έκλεισαν καθώς υπήρξε ανησυχία λόγω της νεροποντής.

Προβλήματα και στα Χανιά

Μικρής έκτασης προβλήματα έχει προκαλέσει μέχρι αυτή την ώρα η κακοκαιρία που πλήττει και την περιοχή των Χανίων με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις.

Στην περιοχή «Αλικιανός» του δήμου Πλατανιά υποχώρησε μέρος της πρόχειρης διάβασης που συνδέει το χωριό με την ενδοχώρα, ενώ από τον δήμο συνιστάται η προσοχή των οδηγών που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο προς τα χωριά Πατελάρι και Κουφός, λόγω κατολισθήσεων που υπάρχουν σε σημεία του δικτύου.

Προβλήματα λόγω κατολισθήσεων έχουν αναφερθεί ακόμα, στις περιοχές Πλοκαμιανά και Σφηνάρι του δήμου Κισσάμου με τα συνεργεία του δήμου να καθαρίζουν τους δρόμους, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων.

Πηγή: skai.gr