Hershel “Woody” Williams: Ο ήρωας πίσω από το όνομα της πλωτής βάσης που "μένει" Ελλάδα (φωτό)

Σύμβολο της στενής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, φαίνεται ότι θα αποτελέσει η θηριώδης πλωτή βάση Hershel “Woody” Williams τον ελλιμενισμό της οποίας ανακοίνωσε νωρίτερα επισήμως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 


Πλοία του τύπου του ελικοπτεροφόρου Hershel “Woody” Williams είναι σχεδιασμένα ως μια ευέλικτη, αρθρωτή πλατφόρμα που παρέχει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τη δυνατότητα να εκτελεί κινήσεις εφοδιασμού μεγάλης κλίμακας, όπως η μεταφορά οχημάτων και εξοπλισμού από τη θάλασσα στην ακτή. Αυτά τα πλοία μειώνουν σημαντικά την εξάρτηση από ξένους λιμένες και παρέχουν υποστήριξη ελλείψει διαθεσιμότητας λιμένα.

 


Η κατασκευή του πλοίου κόστισε 498 εκατ. δολάρια και πήρε το όνομά του από τον Χέρσελ, Γούντροου ‘’Γούντι’’ Ουίλιαμς στον οποίο απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Τιμής, στη μάχη της νήσου Ίβο Τζίμα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ΗΠΑ κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό στον Β'  Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ουίλιαμς έδωσε σκληρή μάχη με τους Ιάπωνες, κάτω από σφοδρά πυρά, και με ελλιπή υποστήριξη, επί τέσσερις ώρες. Σε ηλικία 96 ετών σήμερα (γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1923 στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ) ο Ουίλιαμς είναι ο τελευταίος επιζών που έχει λάβει το Μετάλλιο της Τιμής (το ανώτατο αμερικανικό παράσημο) για τις ηρωικές του πράξεις. 

 

 

Πηγή: skai.gr