Φρένο στις τουρκικές προκλήσεις- To τριπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Εχοντας στη φαρέτρα του όλα τα όπλα της ελληνικής διπλωματίας έναντι της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη όπου την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογαν. 

Στον απόηχο των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων και εμπρηστικών δηλώσεων, θα ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει να δημιουργεί κλίμα έντασης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  θα επιδιώξει τον διάλογο με κεντρικό στόχο  και προϋπόθεση να  σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες ενώ θα καταστήσει σαφές για μία ακόμη φορά ότι γνώμονας στις διμερείς σχέσεις είναι ο σεβασμός του  Διεθνούς Δικαίου. 

Σε ό,τι αφορά δε, το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμηνύσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η συζήτηση επί της υφιστάμενης συμφωνίας με την ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί με απειλές και τσαμπουκάδες. 


Την ίδια ώρα, νέο μήνυμα έστειλε εκ νέου προκειμένου να απαντήσει στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιοτόπουλος, από την Τανάγρα όπου και βρέθηκε προκειμένου να παρακολουθήσει αεροπορικές εκδηλώσεις.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας και ειδικά η πολεμικής αεροπορία και η αεροπορία στρατού είναι σε εξαιρετική κατάσταση σε ετοιμότητα και υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα, να διασφαλίσουν δια της αποτρεπτικής τους ισχύος το ότι η πατρίδα είναι ασφαλής.», είπε χαρακτηριστικά

Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  από την Ιταλία όπου παρέστη στην τελετή μνήμης για την «Ταξιαρχία του Ρίμινι», επανήλθε σήμερα  στο θέμα των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

«Όταν υπερασπιζόμαστε τα σύνορα μας το έδαφος μας από κάθε επιβουλέα, ας μην ξεχνάμε ότι υπερασπιζόμαστε τη διεθνή νομιμότητα  και τα ταυτόχρονα και τη διεθνή νομιμότητα»,τόνισε.

Τα ζητήματα που προκλητικά επαναφέρει στην ατζέντα η τουρκική πλευρά, εκτιμάται ότι θα τεθούν από τον Τούρκο Πρόεδρο και κατά την συνάντηση του με τον κο Μητσοτάκη.


Την ίδια ώρα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από το Λονδίνο   διεμήνυσε,  ότι από το βήμα του ΟΗΕ  θα καταγγείλει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

«Όσο είμαι αποφασισμένος να μπω σε έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο άλλο τόσο είμαι αποφασισμένος να μην μπω ποτέ σε διάλογο ενόσω και εφόσον η Τουρκία θα συνεχίσει τις παράνομες, τις έκνομες ενέργειες παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο ή απειλώντας για εποικισμό της Αμμοχώστου», εξέφρασε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στην Ελλάδα για τη διατήρηση  της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο πρώην αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς.

Ο κος Μπέρνς μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον.
 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης  ήδη κινούνται συντονισμένα έναντι της Τουρκίας, ενώ αναμένεται να συναντηθούν και μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.
 

Πηγή: skai.gr