Κλείσιμο

Φωτιά στην Εύβοια: Με βάρκες απεγκλωβίζουν κατοίκους από την Αγία Άννα

Στο λιμάνι του Μαντουδίου έφτασαν με οχτώ βάρκες περίπου 200 άνθρωποι από τη Κρύα Βρύση και την Αγία Άννα. Οι άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τη παραλία της Αγίας Άννας και τη Κρύα Βρύση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ και μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών, οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στην παραλία της Αγίας Άννας.

Οι άνθρωποι που έφτασαν στο λιμάνι του Μαντουδίου μεταφέρθηκαν στο Δημαρχείο της περιοχής προκειμένου να έχουν ότι χρειαστούν ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένονται και άλλες βάρκες.

«Η κατάσταση είναι τραγική, έχει καεί όλη η Αγία Άννα» είπε στον ΣΚΑΪ ο καπετάνιος της βάρκας που μεταφέρει τους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι αυτοί θα φιλοξενηθούν απόψε στο Δημαρχείο και από την Παρασκευή θα στηθεί επιχείρηση για να δούμε πόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα σπίτια τους και όσοι δεν έχουν, να επιστρέψουν κάποια στιγμή στις οικίες τους.

«Κάηκε το σπίτι που μας φιλοξενούσε στην Αγία Άννα», δήλωσε συγκλονισμένη στον ΣΚΑΪ μία γυναίκα μόλις βγήκε από τη βάρκα που τη μετέφερε στο Μαντούδι. 

Μεγάλη μάχη δίνουν οι πυροσβέστες στα χωριά στη Σκεπαστή και την Κεράμεια της Βόρειας Εύβοιας που ενώ είχε ζητηθεί η εκκένωσή τους κάποιοι κάτοικοι παρέμειναν. Ο Δήμαρχος Μαντουδίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «ολοσχερής καταστροφή» σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στη Κεράμεια.

Μιλώντας τα ξημερώματα στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης έκανε λόγο για πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. «Ευτυχώς είχαμε προετοιμαστεί για το κακό σενάριο, είχαμε δουλέψει από το απόγευμα για την εκκένωση της Αγίας Άννας, της παραλίας του Αχλαδίου, και όλων των χωριών που βρισκονται στο πέρασμα της φωτιάς».

Οι φωτιές κύκλωσαν τα χωριά, οι πυροσβέστες αψηφώντας τους καπνούς και τις φλόγες μπήκαν μέσα στα χωριά για να σώσουν τους ανθρώπους και προς στιγμήν εγκλωβίστηκαν και οι ίδιοι. Αργότερα κατόρθωσαν να βρουν το δρόμο της εξόδου οδηγώντας τους ανθρώπους με ασφάλεια εκτός κινδύνου.

Ωστόσο συνεχίζουν να ερευνούν στα σπίτια για ανθρώπους που πιθανά να έμειναν εκεί, ενώ παράλληλα δίνουν μάχη με τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών για να περιορίσουν τις καταστροφές.

Πήραν τα απολύτως απαραίτητα πριν μεταφερθούν με τις βάρκερ

Νωρίτερα, στο χωριό της Αγίας Άννας αλλά και στην παραλία της δεκάδες άνθρωποι άρχισαν να επιβιβάζονται σε πλοία για να απομακρυνθούν.Σύμφωνα με πληροροφίες, περίπου 100 κάτοικοι, ανάμεσα τους και υπερήλικοι πήραν μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα και θα μεταφερθούν με δεκάδες βάρκες ιδιωτών και καΐκια που έσπευσαν στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τον λιμενάρχη της Αιδηψού τον Σωτήρη Δανίκα που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ήδη έχει ξεκινήσει η επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 μικρά καραβάκια που παραλαμβάνουν τους πολίτες και τους οδηγούν σε ασφαλές περιβάλλον σε ένα τουριστικό σκάφος 200 ατόμων που βρίσκεται ανοιχτά, ενώ συγχρόνως έχει δοθεί εντολή και σε άλλα ferry boat από την Αιδηψό και κινούνται προς την Αγία Άννα για να παραλάβουν όσους ανθρώπους χρειαστεί» όπως είπε.

Τέλος οι αναζωπυρώσεις και τα επικίνδυνα μέτωπα φωτιάς που υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου από τις Κεχριές μέχρι την Αγία Άννα έχουν κάνει το δρόμο αδιάβατο και η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Ακόμη και τα πυροσβεστικά αυτή τη στιγμή κινούνται προς Αγ. Άννα μόνο δια μέσω της Στροφυλιάς.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Εύβοια