Ελληνικό: Επενδύσεις πάνω 2,5 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία - Τα σχέδια

Οκτώ χρόνια μετά από την έναρξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου, οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά στο Ελληνικό υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού.

Συνολικά, οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν την πρώτη πενταετία θα υπερβούν τα 2,5 δισ. ευρώ.   

Μέσα στην πρώτη 5ετία θα ολοκληρωθεί το 40% του μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο θα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Θα έχει έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων. 

Επίσης, στο Ελληνικό θα γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αττική, το Vouliagmenis Mall, έκτασης 72.000 τ.μ.

Άλλο ένα εμπορικό κέντρο «Boutique» είναι στα σχέδια να γίνει κοντά στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, όπου θα χτιστεί και ένα πολυτελές ξενοδοχείο σε σχήμα καραβιού. 

Στην ευρύτερη περιοχή θα γίνει και ένας ουρανοξύστης κατοικιών, εντός της πρώτης 5ετίας, με ύψος έως 200 μέτρα. Συνολικά θα χτιστούν 800 κατοικίες και διαμερίσματα, ενώ θα χτιστεί και ένας ουρανοξύστης που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, καζίνο και συνεδριακό κέντρο. 

Για συμβολική ημέρα έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφτασε στο Ελληνικό συνοδευόμενος από το διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου. 

Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο χώρος αυτός θα γίνει μία κυψέλη ανάπτυξης. Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 νέες θέσεις εργασίας 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής.»  

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα υπερβεί τα 7 δισ. ευρώ, ενώ όταν ολοκληρωθούν τα έργα το παλιό αεροδρόμιο θα εξελιχθεί σε τουριστικό πόλο έλξης, προσελκύοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.  

Τις επόμενες εβδομάδες θα κατεδαφιστούν 93 κτήρια, μεταξύ αυτών οι εγκαταστάσεις του παλιού δυτικού αεροδρομίου, του Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων και ορισμένα κτήρια της παλιάς αμερικανικής βάσης κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. 

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να κατεδαφιστεί το 30% των περίπου 900 κτηρίων που βρίσκονται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Τους πρώτους μήνες του 2021 θα ξεκινήσει η κατασκευή των υποδομών κοινής ωφέλειας. 

Αθανασίου (Lamda Development): «Ανάμεσα στα οποία θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο ένα παραλιακό μέτωπο που θα αφήσει πίσω του μία για πάντα αυτό το γκρίζο τοπίο που έχουμε ζήσει εδώ τα τελευταία 20 χρόνια.» 

Η έναρξη των έργων έδωσε το έναυσμα και για πολιτικές κόντρες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εξής δήλωση: «Ένα χρόνο μετά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δήθεν "ξεμπλοκάρισμα" της επένδυσης στο Ελληνικό σε μία εβδομάδα, προχώρησε σήμερα ένα βήμα παραπέρα στην εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας βαφτίζοντας ως "ανάπτυξη" τις εργασίες κατεδάφισης πέντε εκ των εννιακοσίων αυθαίρετων κτισμάτων.» 

Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά είπε: «Προς το παρόν κύριε Μητσοτάκη, μόνο κατεδαφίζετε. Και πέρα από την επικοινωνία, θέλω να μας πείτε για την ουσία. Έχει υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία που έχει αναλάβει την επένδυση;» 

Αντίστοιχα το ΚΚΕ δήλωσε: «Αυτό που σήμερα επιχειρείται να "κατεδαφιστεί στο Ελληνικό" είναι το δικαίωμα του λαού να έχει πρόσβαση και να απολαμβάνει ένα έργο που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες.»

Η έναρξη των έργων προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ξένου τύπου. «Ξεκινούν τα έργα για τη Μεγάλη Επένδυση Ανάπτυξης» είναι ο τίτλος του abc news. Στο ίδιο πνεύμα και το Reuters το οποίο αναφέρει ότι «η Ελλάδα ξεκινά τις προετοιμασίες για την υλοποίηση της επένδυσης μετά από μεγάλη καθυστέρηση».
 

Πηγή: skai.gr