Από κόσκινο η σύμβαση

Μετά την αποκάλυψη ότι δόθηκαν προμήθειες από τα μαύρα ταμεία της Siemens, προκειμένου να εξασφαλίσει η γερμανική εταιρία το συμβόλαιο από την ΕΡΓΟΣΕ, η σύμβαση προμήθειας του συστήματος ραδιοκάλυψης GSMR του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ περνά από κόσκινο.

Κατά την ενδελεχή ερευνά του φακέλου, μεταξύ άλλων θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίον συντάχθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές, αλλά και το κόστος της σύμβασης, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός το έργου ανερχόταν στα 38.9 εκατ. ευρώ, ενω τελικώς το συνολικό κόστος του έργου υπολογίστηκε ότι θα φτάσει τα 85 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, θα εξετασθεί γιατί από την αρχική σύμβαση απουσίαζε η προμήθεια τερματικού εξοπλισμού για την οποία τον περασμένο Ιούνιο προκηρύχθηκε δεύτερος διαγωνισμός, ο οποίος ωστόσο πάγωσε μετά από εντολή του κ. Χατζηδάκη.

Παράλληλα, όπως λένε οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ που χειρίστηκε το συγκεκριμένο έργο.

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα ξεκινά νέος γύρος εσωτερικών ανακρίσεων στη Siemens Hellas από το δικηγορικό γραφείο Debevoise & Plimpton.

Οι έρευνες των αμερικανών θα επικεντρωθούν στις συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens, τόσο για τις προμήθειες τροχαίου υλικού όσο και για την προμήθεια του συστήματος ραδιοκάλυψης του ΟΣΕ.

Οι αμερικανοί της Debevoise θα ερευνήσουν επίσης εξοπλιστικές συμβάσεις που είχε η Siemens με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα τις συμβάσεις των Πάτριοτ και του συστήματος επικοινωνιών Ζώνης Μάχης ΕΡΜΗΣ.
Πηγή: skai.gr