Διήμερο εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια της ελληνικής κοινότητας Καΐρου

Στις Πυραμίδες, με ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, επιστρέφει η σύγχρονη ελληνική «ψυχή» του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο. Μεγάλοι δημιουργοί που εμπνεύστηκαν από το εκπληκτικό ταξίδι στη ζωή και στην Ιστορία του σπουδαίου Μακεδόνα στρατηλάτη θα καταθέσουν το δικό τους «απόσταγμα» δημιουργίας με τη συγκίνηση που το ιδιαίτερο αυτό εγχείρημα απαιτεί. Αυτό υποσχέθηκαν, για τη μεγαλειώδη συναυλία που θα δοθεί στο Κάιρο στις 3 Απριλίου, ο μουσουργός Γιώργος Χατζηνάσιος, ο ποιητής Γιώργος Παπακώστας, ο σκηνοθέτης Νίκος Σοφιανός, ο ερμηνευτής Πέτρος Γαϊτάνος και οι υπόλοιποι συντελεστές της μοναδικής βραδιάς με την οποία θα κορυφωθεί ο εορτασμός των εκατό χρόνων νομικής υπόστασης της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου.
"Ο Μεγαλέξανδρος είναι η αρχή της σύγχρονης, νέας παρουσίας των Ελλήνων στην Αίγυπτο», είπε σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Χρήστος Καβαλής, εξηγώντας ότι το εορταστικό διήμερο μαρτυρά ένα όραμα και μία ευχή αλλά και σκληρή δουλειά που επισφραγίζει την αναγέννηση που βιώνει το τελευταίο διάστημα ο Ελληνισμός του Καΐρου. Αναγέννηση που, όπως επισήμανε, οφείλεται στην ελληνο-αιγυπτιακή φιλία που διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς το ελληνικό στοιχείο στην Αίγυπτο θεωρείτο πάντα φίλος λαός και όχι ξένος, γεγονός που διαφαίνεται και από το χώρο που παραχώρησαν οι αιγυπτιακές αρχές για τη συναυλία, τις Πυραμίδες, αλλά και από τη συμμετοχή τους τόσο στην εκδήλωση αυτή όσο και στην ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των Ελλήνων του Καΐρου στην αιγυπτιακή ζωή» που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου.
Τη μεγάλη βραδιά -που τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Αιγύπτου, του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο- ο Γιώργος Χατζηνάσιος θα παρουσιάσει τη συμφωνική καντάτα του «Ωδή στο Μεγαλέξανδρο» σε ποίηση Γιώργου Παπακώστα, σολίστ τον Πέτρο Γαϊτάνο και αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό, με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου «Εν Φωναίς» και τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Καΐρου και της χορωδίας της Όπερας του Καΐρου. Παράλληλα, θα προβληθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Νίκου Σοφιανού «Ζει ο Μεγαλέξανδρος;». Πάνω στις εικόνες και τις σκηνές του ντοκιμαντέρ ο μεγάλος έλληνας μουσουργός θα αυτοσχεδιάσει στο πιάνο στο πρώτο μέρος του προγράμματος. Πρόγραμμα, που όπως διαφαίνεται, μέλλει να μείνει στην ιστορία, καθώς πρόκειται για ένα υπερθέαμα που θα «ντυθεί» από πολλά φωτιστικά εφέ με λέιζερ.
Η μουσική, εξάλλου, όπως είπε ο κ. Χατζηνάσιος, είναι ένας διάλογος που εμπνέουν οι μνήμες της ιστορίας, κυρίως όταν, όπως σε αυτή την περίπτωση, σε περιβάλλει το όραμα αρχαϊκού δέους που μόνο στα όνειρά του θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος. Για τον ίδιο, ως Μακεδόνα, είναι μία μεγάλη, πρωτόγνωρη εμπειρία που ανταποκρίνεται στα οράματα από τα οποία διαποτίστηκε από το μύθο του Μεγαλέξανδρου. Εξάλλου, ο Μεγαλέξανδρος, όπως είπε, είναι συνώνυμος με την υπέρβαση σε γενιές και γενιές της ανθρωπότητας. Το έργο, όπως ανέφερε ο ίδιος, πρέπει να αφήσει εποχή όχι μόνο για τη μουσική, αλλά για τη σκέψη ότι θα ακουστεί εκεί μετά από χιλιάδες χρόνια σε ένα χώρο που πάτησε ο Μεγαλέξανδρος.
Ο παμμέγιστος Αλέξανδρος, ο μεταλαμπαδευτής του ελληνικού πνεύματος, είναι ένα όραμα που επιστρέφει στην Αίγυπτο, είπε ο κ. Παπακώστας ευχαριστώντας τον κ. Χατζηνάσιο που με σεβασμό, όπως είπε, έντυσε με μουσική την ποίηση.
Το «ταξίδι» ήταν γενναιόδωρο, ανέφερε ο κ. Σοφιανός μιλώντας για την επτάχρονη εμπειρία των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ που στο σύνολό του καλύπτει επτά ώρες. Οφείλουμε, είπε, να ευχαριστήσουμε και τον ίδιο τον «Αλέξανδρο τον Μέγιστο» - ελ Ακμπάρ, όπως τον αποκαλούν στην Ανατολή- που μας μάζεψε ως Ελληνισμό, μας πήγε στην άκρη του κόσμου και τώρα μας μαζεύει κάτω από τις Πυραμίδες. Το ταξίδι θα είναι γεναιόδωρο για όλους και ίσως περισσότερο για τον νεαρό ερμηνευτή Πέτρο Γαϊτάνο για τη μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτή την τόσο, όπως είπε, ισχυρή εμπειρία και ευκαιρία.
Για την επιτυχία των εκδηλώσεων εργάζονται πυρετωδώς εδώ και πολλές μέρες όλα τα στελέχη της Ελληνικής Κοινότητας, όπως είπε ο πρόεδρός της κ. Καβαλής, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα του χορηγούς. Η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου μπορεί να αριθμεί μόλις 2.500 μέλη, αλλά επιδεικνύει έναν αξιοθαύμαστο δυναμισμό, πρότυπο και για άλλες κοινότητες του ελληνισμού της Διασποράς, επισήμανε ο δημοσιογράφος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Μεγγρέλης, που συντόνισε τη συνέντευξη.
Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων εκτός από τους κ. Καβαλή και Μεγγρέλη είναι ο Ν. Βαδής, ο Δ. Καττής, ο Π. Καφατσάκης και ο Ι. Μελαχροινούδης.
Για την οργάνωση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος τεράστια υπήρξε, όπως τόνισαν όλοι οι συντελεστές σήμερα, η συμβολή των χορηγών της Cosmote-OTE - που «αγκάλιασε» το έργο σαν όραμα και κατάθεση ψυχής μέσα από τη φιλοσοφία της υποστήριξης γεγονότων που πηγαίνουν τη φωνή της Ελλάδας μακριά, όπως είπε η Μαριλένα Φατσέα που συμμετείχε στη συνέντευξη-, καθώς και των Antenna, ΟΠΑΠ, Intralot, Flora, Ομίλου Ζερίτη, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ολυμπιακής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Όπερας του Καΐρου.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr