Συνεργασία Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών-ΟΛΠ για συνδυασμένες μεταφορές

Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών, που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου 2006, υπέγραψαν την Τρίτη ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και ο Οργανισμός Λιμένων Πειραιώς (ΟΛΠ).
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η δημιουργία νέας εμπορευματικής κίνησης συνδυασμένης μεταφοράς «Θάλασσας-Αέρα» ("Sea - Air"), μέσω γρήγορων και απλοποιημένων διαδικασιών που θα καθιστούν το νέο προϊόν ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά.
Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών διατύπωσαν την εκτίμηση ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία μπορεί να γίνει προσέλκυση φορτίων τράνζιτ και ανάπτυξη της εμπορικής κίνησης, ώστε ο ΔΑΑ να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος στην ΝΑ Ευρώπη.
Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του ΔΑΑ και του ΟΛΠ δεν θέλησαν να δώσουν συγκεκριμένα νούμερα σχετικά με τις προσδοκίες τους, τόνισαν ότι σήμερα διακινούνται από το ΔΑΑ 120.000 τόνοι εμπορεύματα ετησίως και μια καλή αρχή θα ήταν μέσω της συνεργασίας αυτής να διακινηθούν τουλάχιστον πέντε χιλιάδες τόνοι εμπορεύματα τον πρώτο χρόνο, με συνεχώς αυξητική τάση κάθε έτος.
Το μεταφορικό έργο, από και προς τον ΟΛΠ και του ΔΑΑ αντίστοιχα, θα αναλάβει μεταφορική εταιρία, η οποία τον πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτείται από το ΔΑΑ. Ο σχεδιασμός της λειτουργίας της νέας υπηρεσίας έγινε βάσει των συμπερασμάτων μελέτης που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για λογαριασμό του ΔΑΑ και του ΟΛΠ.
Οι υπεύθυνοι των δύο εταιριών εκτίμησαν ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των συνδυασμένων μεταφορών, μετά και την έναρξη λειτουργίας του εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς θα συνδυαστούν θαλάσσιες, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr