Λέρος: Εικόνες ντροπής... διεθνώς

Εικόνες ντροπής για τις συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων λαθρομεταναστών στη Λέρο κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από ρεπορτάζ του ανταποκριτή του BBC World στην Ελλάδα Μάικλ Μπράμπαντ.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το τεράστιο κύμα προσφύγων χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν στον ανταποκριτή του BBC ότι οι περισσότεροι λαθρομετανάστες στη Λέρο είναι κάτω των 18 ετών και  ότι οι γονείς τους οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γλιτώσουν από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Πάντως ο υφυπουργός υγείας δεσμεύτηκε για άμεση μεταφορά των παιδιών σε ασφαλές μέρος στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε μια κατασκήνωση στις εγκαταστάσεις που χτίσθηκαν το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στη διάρκεια του ρεπορτάζ του Μάικλ Μπράμπαντ καταγράφεται και η άφιξη στο νησί μιας ακόμη ομάδας προσφύγων, που κάποιοι από τους οποίους λένε ότι είναι από την Παλαιστίνη.

Άνδρες της Ακτοφυλακής συλλαμβάνουν δύο άνδρες με την κατηγορία ότι είναι οι λαθρέμποροι που μετέφεραν με φουσκωτό σκάφος τους πρόσφυγες στο νησί. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι Παλαιστίνιοι, αλλά οι αρχές είναι σίγουρες ότι είναι Τούρκοι από την απέναντι ακτή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πρόσφυγες που έφτασαν την ημέρα του ρεπορτάζ στη Λέρο πλήρωσαν συνολικά 500.000 δολάρια για να φτάσουν στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει το BBC, η Ελλάδα δέχεται έντονες επικρίσεις διεθνώς για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους λαθρομετανάστες, αλλά η Αθήνα υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε ένα κύμα προσφύγων που πλημμυρίζει τις ακτές της.

Ο δήμαρχος της Λέρου επισημαίνει στους δημοσιογράφους ότι υπεύθυνες για το κύμα των προσφύγων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία που βομβάρδισαν το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πάντως, κοινή πεποίθηση στη Λέρο είναι ότι η πλημμυρίδα των προσφύγων δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν επέλθει η ειρήνη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Έως τότε οι πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να βαδίζουν προς τη Δύση, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα...
Πηγή: Πηγή: BBC