H υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια υπεύθυνη για το θάνατο πολλών αθλητών

Ο αιφνίδιος θάνατος είναι πιο συχνός στους άνδρες αθλητές απ` ό,τι στις γυναίκες, ενώ τα κρούσματα θανάτου είναι πιο συχνά σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις. Παγκοσμίως, οι θάνατοι σε νεαρούς αθλητές είναι ένας με δύο ανά 100.000 αθλητές το έτος, ποσοστό που ισχύει και για την Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο καθηγητής Αθλητιατρικής του Α.Π.Θ., καρδιολόγος Αστέριος Δεληγιάννης, κατά τη διάρκεια του 4ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας.
Όπως εξήγησε ο κ Δεληγιάννης κατά την συστηματική προπόνηση εμφανίζονται προσαρμογές ή αλλιώς μεταβολές στα διάφορα όργανα του σώματος ενώ πιο εντυπωσιακές είναι οι μεταβολές της καρδιάς των αθλητών. Η καρδιά εμφανίζει υπερτροφία σε βαθμό τέτοιο που να μιμείται τις καρδιακές παθήσεις, όπως είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια. Οι πιο μεγάλες μεταβολές συμβαίνουν συνήθως σε αθλητές δρόμου αντοχής, όπως είναι ο μαραθώνιος, σε αθλητές ρίψεων και σε αρσιβαρίστες. Ο κ. Δεληγιάννης ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργείται προβληματισμός στους επιστήμονες για το εάν αυτή η «διογκωμένη» καρδιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας καρδιοπάθειας που προϋπάρχει στον αθλητή, αλλά δεν είναι γνωστή.
«Χρειάζονται ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για «αθλητική» καρδιά, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος, ή για πάθηση, διότι στην δεύτερη περίπτωση ο αθλητισμός είναι απαγορευμένος, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του αθλητή. Κυρίως κινδυνεύουν οι αθλητές κάτω των 35 ετών. Επιπλέον, η χρήση φαρμάκων από αθλητές επαυξάνει την υπερτροφία της καρδιάς, η οποία συμπεριφέρεται σαν παθολογική και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο», πρόσθεσε ο κ. Δεληγιάννης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ένα ποσοστό 25% αθλητών που πέθαναν ξαφνικά, υπήρχαν κάποια συμπτώματα, όπως πόνος στο θώρακα, δύσπνοια, ζάλη και λιποθυμική τάση. «Ο σωστός προληπτικός έλεγχος στους αθλητές συμβάλλει στη μείωση τέτοιων τραγικών περιστατικών. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιες εξετάσεις είναι σωστές για τη διάγνωση τέτοιων προβλημάτων. Πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας συνιστούν ότι εκτός από τον ιατρικό έλεγχο θα πρέπει να γίνεται και ηλεκτροκαρδιογράφημα ή υπερηχοκαρδιογράφημα σε περίπτωση που εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό. Όσον αφορά στους αθλητές άνω των 35 ετών, οι οποίοι κινδυνεύουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου, συνιστάται και τεστ κοπώσεως», τόνισε ο κ. Δεληγιάννης.
Πηγή: skai.gr