Δεν διαπιστώνουν αμίαντο στις κλινάμαξες

Με καθυστέρηση αρκετών ημερών μετά την αποκάλυψη της «Καθημερινής» για επικίνδυνες κλινάμαξες στο ΟΣΕ, ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης με δήλωσή του διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των επιβατών και των εργαζομένων, μετά τις σχετικές μετρήσεις του ΟΣΕ κατά τις οποίες δεν ανιχνεύτηκαν ίνες αμιάντου. Μάλιστα, ο υπουργός συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή στη δημοσίευση πληροφοριών που - όπως υποστήριξε - «δεν είναι διασταυρωμένες» γιατί «υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για να ανοίξουμε τις πύλες της Ελλάδος προς τα Βαλκάνια και ειδικότερα προς την Τουρκία».
Σύμφωνα με τον ΟΣΕ οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από το εθνικό κέντρο φυσικών επιστημών «Δημόκριτος» και το εργαστηρίου φυσικής ατμόσφαιρας του πανεπιστήμιου Αθηνών σε συνεργασία με το εργαστήριο χημικών αναλύσεων περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου. Στο πόρισμα της έρευνας επισημαίνεται ότι αμίαντος εντοπίστηκε μόνο στο επίχρισμα πίσσας του μεταλλικού κελύφους της κλινάμαξας. Όλα τα υπόλοιπα μέρη του εσωτερικού της κλινάμαξας είναι καθαρά από αμίαντο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των επιβατών και των εργαζομένων στο εσωτερικό του τρένου. Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένου τύπου κλινάμαξες θεωρούνται απολύτως ασφαλείας σε ό,τι αφορά τον αμίαντο και δεν χρειάζεται κανένα επιπρόσθετο μέσο προστασίας. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η μελέτη των επιστημόνων περιορίστηκε στο εσωτερικό της κλινάμαξας, ενώ τα συστήματα που βρίσκονται στον εξωτερικό χωρο και κάτω από αυτην δεν επιθεωρήθηκαν, λόγω περιορισμένου χρόνου.
Είναι ενδεικτικό επίσης ότι η σύμβαση του ΟΣΕ αναφέρει ότι ότι οι κλινάμαξες περιέχουν ίνες αμιάντου σε ποσοστό 20% ενώ σε ΦΕΚ τονίζεται ότι υλικό με ίνες αμιάντου σε ποσοστό άνω του 2% απαγορεύεται να χρησιμοποιείται.
Οι επιστήμονες θεωρούν απαραίτητη την ενημέρωση των εργαζομένων που εμπλέκονται στην επισκευή των κλιναμαξών, καθώς σε περίπτωση καύσης ή διάλυσης του εξωτερικού τοιχώματος υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους.
Πηγή: skai.gr