Κρίση διαρκείας στην Ιεραρχία

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταβιβαστεί τη Δευτέρα το θέμα της προφυλάκισης ή μη του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Ανακρίτρια και εισαγγελέας διαφώνησαν αν έπρεπε να προφυλακιστεί ή να αφεθεί ελεύθερος υπό ορούς. Ο αρχιμανδρίτης παραμένει κρατούμενος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο δεύτερο όροφο της Ασφάλειας Πειραιά.
Επίσης, με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τέθηκε σε εξάμηνη αργία ο Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων. Σε αυτό το διάστημα καλείται να αποδείξει την αθωότητά του, διαφορετικά κινδυνεύει με οριστική έκπτωση από το μητροπολιτικό θρόνο. Μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει απολογηθεί γραπτώς και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος.
>Συμπαράσταση
Σε ένδειξη συμπαράστασης προς το μητροπολίτη Πεντελεήμονα, ιερείς της μητρόπολης Αττικής πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής συγκέντρωση συμπαράστασης στο ναό της Αγίάς Τριάδος στην Κάτω Κηφισιά. Οι ιερείς αποδοκίμασαν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου με την οποία τέθηκε ο μητροπολίτης τους σε εξάμηνη διαθεσιμότητα και εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο κάνουν λόγο για σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες κινούνται, όπως είπαν, για να σπιλώσουν το μητροπολίτη τους.
>Ο Αρχιεπίσκοπος
Το κλίμα, πάντως, στην Αρχιεπισκοπή είναι ιδαιτέρως βαρύ, μετά και την αποκάλυψη «επιστολής» που απέστειλε ο τέως Μητροπολίτης Δημητριάδος και νυν αρχιεπίσκοπος Χριστόπουλος, με την οποία ζητά από τις δικαστικές αρχές της Μαγνησίας να αποφυλακιστεί πνευματικό του παιδί το οποίο συνελήφθη με μισό κιλό ηρωίνη. Πάντως, από την Αρχιεπισκοπή κάνουν λόγο για «ανθρώπινη κίνηση» στο πλαίσιο των ποιμαντικών καθηκόντων του.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες σε ιεράρχες, στους κόλπους της Εκκλησίας επικρατεί κλίμα ανασφάλειας, καθώς οι αποκαλύψεις αγγίζουν πλέον τον πυρήνα της. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στο φως στοιχεία που αφορούν και άλλους Μητροπολίτες.
>Αντίδραση κυβέρνησης
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, αρνήθηκε να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση της εν λόγω επιστολή, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση επικροτεί τις προσπάθειες που καταβάλλονται στους κόλπους της Εκκλησίας για αυτοκάθαρση». Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της Ιεραρχίας για αναμόρφωση του νόμου περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, ο κ. Αντώναρος ανέφερε :«η κυβέρνηση περιμένει τις προτάσεις της Εκκλησίας. Καταρχήν λοιπόν, η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση για το περιεχόμενο μιας πρότασης που απαιτεί τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής».
Συνεπώς, η κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στις προτάσεις του Αρχιεπικόπου για αλλαγή της νομοθεσίας περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης και σχηματισμό κοινής νομο-παρασκευαστικής επιτροπής. Ωστόσο, διεμήνυσε - συμφωνά με πληροφορίες - στον κ. Χριστοδουλο, ότι δε θα δεχθεί τον ίδιο για πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά θα ορίσει ανώτατο δικαστικό ή καθηγητή Πανεπιστημίου.
Πηγή: skai.gr