Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες της Λάρισας

Αναστολή των κινητοποιήσεών τους, έως το τέλος Φεβρουαρίου, αποφάσισαν οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας. Αύριο στις 11 τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν από τα Τέμπη. Οι αγρότες δηλώνουν πάντως ότι παραμένουν ανυποχώρητοι στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει για το ύψος της επιστροφής της συνυπευθυνότητας αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, για τις αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού όπως είχε δεσμευθεί στο παρελθόν, για την ουσιαστική χρήση του μητρώου αγροτών καθώς επίσης ζητούν να δεσμευτεί για ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία
Εν τω μεταξύ, με τη δήλωση ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στους αγρότες, και ότι από τις 36 ενώσεις βαμβακοπαραγωγών, μόνον οι 4 διαμαρτύρονται, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Πρόσθεσε ότι οι επιδοτήσεις αυξήθηκαν με βάση τις διαπραγματεύσεις του τότε υπουργού Γεωργίας στις Βρυξέλλες, ενώ πλήρωσε και αποζημιώσεις για καταστροφές σε 100.000 αγρότες, για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ είχε αδιαφορήσει.
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν το μεσημέρι οι αγρότες της Αχαΐας. Απέκλεισαν για τρείς ώρες περίπου την εθνική Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, αλλά και την εθνική Πατρών - Πύργου στον κόμβο της βιομηχανικής ζώνης. Επί ποδός, από σήμερα, και οι παραγωγοί που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Έχουν εξαγγείλει συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις σε 32 σημεία της χώρας.
Σε συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες της Μακεδονίας. Έτσι από τις 12:00 το μεσημέρι και για μισή ώρα οι αγρότες του νομού Σερρών που έχουν παρατάξει τα γεωργικά τους μηχανήματα στον κόμβο του Πετριτσίου, απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι αγρότες που είναι συγκεντρωμένοι στον κόμβο της Χαλκηδόνας έκλεισαν το δρόμο από τις 12:30 και για μία ώρα, ενώ οι αγρότες της Ημαθίας, απέκλεισαν τον κόμβο της Αλεξάνδρειας από τη μία το μεσημέρι και αναμένεται να τον κρατήσουν κλειστό μέχρι τις 15:00.
>Δηλώσεις Μεϊμαράκη
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «οι αγρότες γνωρίζουν ότι η ΝΔ προσεγγίζει με ευαισθησία τα προβλήματά τους, τα οποία θα αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με διάλογο». Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη Παπανδρέου στη Λάρισα, είπε ότι το πρόβλημα του βαμβακιού «εντοπίζεται στον κανονισμό που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ το 2001».
>Ομιλία Παπανδρέου
Ο κ. Παπανδρέου, σε ομιλία του στην Λάρισα ενώπιον αγροτο-συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο κόμμα του, έκανε λόγο για νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ με τους αγρότες. Τόνισε ότι η παράταξη του δεν θα απολογηθεί στην κυβέρνηση που ξέχασε - όπως είπε- τις υποσχέσεις της από τη δεύτερη ημέρα που πήρε την εξουσία.
>Ανακοίνωση Μπασιάκου
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το υπουργείο πέτυχε να αυξηθεί η επιδότηση στο βαμβάκι από 23 σε 38 δραχμές ανά κιλό, και η καταβολή της θα γίνει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Ο κ. Μπασιάκος προσθέτει ότι εάν το Νομικό Συμβούλιο του κράτους κρίνει συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο τις δύο προτάσεις που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, τότε θα τις προωθήσει προς έγκριση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα.
>Αλληλοκατηγορίες στη Βουλή
«Όχι» στην πολιτική του αμέτοχου θεατή με θύμα τον αγρότη και ναι στο σχεδιασμό της Αγροτικής πολιτικής, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος επέκρινε την αγροτική πολιτική της ΝΔ κατηγορώντας την ότι πρόδωσε και εξαπάτησε τους αγρότες, καθώς προεκλογικά είχε κάνει σημαία της το σλόγκαν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά».
Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούνται να κατηγορούν την κυβέρνηση όσοι ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα της γεωργίας μας, απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, προσθέτοντας ότι το σύνολο των κοινοτικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου, για έλλειψη προτάσεων ενώ σχολιάζοντας τη μοναδική όπως είπε πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση επιτροπής περιβάλλοντος τη χαρακτήρισε κοροϊδία. Τα μπλόκα της Θεσσαλίας επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο του ΣΥΝ.
Πηγή: skai.gr