Κλείσιμο

Συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο

Εμμένουν στη πάγια τακτική αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο, οι Τούρκοι, εκτιμούν οι επιτελείς του Πενταγώνου, με αφορμή τις προκλήσεις από αέρα και θάλασσα.
Σήμερα, πέντε σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 12 συνολικά μαχητικά αεροσκάφη, σημείωσαν 11 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.
Οι παραβιάσεις έγιναν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά. Κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης σημειώθηκαν τρεις εικονικές αερομαχίες.
Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά φωτογραφικά αεροσκάφη, επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτιμούν ότι οι στρατοκράτορες της Αγκυρας, φωτογραφίζουν από αέρα την Κρήτη με σκοπό την αντιαεροπορική άμυνα του νησιού.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις 10:30 το πρωί, τουρκική ακτοφυλακίδα παραβίασε εκ νέου τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε την ανατολική Ιμια σε απόσταση 500 μέτρων. Το τουρκικό πλοίο αποχώρησε από την περιοχή επτά λεπτά αργότερα χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση του Ελληνικού Λιμενικού.
Υπενθυμίζεται ότι τις κινήσεις της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή παρακολουθούν διακριτικά μονάδες του στόλου, καθώς και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα τελευταία περιστατικά στην περιοχή των Ιμίων μελετώνται και αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ, του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: skai.gr