Τιμές αρχηγού κράτους στον εκλιπόντα πατριάρχη

Παρουσία σύσσωμης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπουργών και πλήθος κόσμου εψάλη του πρωί στη Μητρόπολη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του εκλιπόντα Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Πέτρου
Αγήματα του Στρατού απέδωσαν τιμές, ενώ η σορός του εκλιπόντος Πατριάρχη τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, απ όπου αναχώρησε για το Κάιρο, για ενταφιασμό.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με ραγισμένη φωνή εξήρε τόσο την προσωπικότητα του Πατριάρχη όσο και τις προσπάθειές του για να πραγματοποιήσει τα οράματά του για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό την αφρικανική ήπειρο. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην «επόμενη μέρα» στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας τονίζοντας ιδιαίτερα το δύσκολο έργο που πρόκειται να επιτελέσει ο διάδοχος του Πατριάρχη Πέτρου.
Εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας τον Πατριάρχη αποχαιρέτησε ο γηραιότερος μητροπολίτης ο Μέμφιδος Παύλος, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ιδιαίτερα τα χαρίσματα και τις ικανότητες του Πατριάρχη Πέτρου.
Στις 5 το απόγευμα έγινε η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος στη μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάιρο και στη συνέχεια ο ενταφιασμός. «Το παρών» έδωσαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι προκαθήμενοι όλων των Εκκλησιών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκη αλλά και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
«Εργάστηκε με τις χώρες της Αφρικής και αναδιοργάνωσε το Πατριαρχείο για την ενότητα της Ορθοδοξίας, τον διάλογο των θρησκειών και την ειρήνη στον κόσμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.
«Πρόσφερε με όλη τη διάσταση το νόημα που έχει η Οικουμενική Ορθοδοξία σε όλη την Αφρική», επισήμανε η κ. Γιαννάκου.
Τη Δευτέρα αναμένεται να συνέλθει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου προκειμένου να εκλέξει τον τοποτηρητή του θρόνου και μέσα σε 45 ημέρες θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης.
Πηγή: skai.gr