Κλείσιμο

Θρήνος για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό

Συντρίμμια του ελικοπτέρου και πτώματα βρέθηκαν 5 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ακρας Αμπέλου Σιθωνίας. Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 9 και τέταρτο το πρωί του Σαββάτου από τον Καρέα με τετραμελές πλήρωμα και 12 επιβάτες, με κατεύθυνση το Αγιο Όρος, όπου ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας θα πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Μονή Βατοπεδίου. Στην περιοχή έχουν σπεύσει όλα τα πλωτά και εναέρια μέσα του υπουργείου Ναυτιλίας και του Πολεμικού Ναυτικού και τα παραπλέοντα πλοία.
Το τελευταίο σήμα που εξέπεμψε το ελικόπτερο ήταν στις 11 το πρωί, λίγο πριν την προσγείωσή του. Ωστόσο, πολλά ερωτηματικά εγείρονται για την αργοπορία κινητοποίησης του μηχανισμού διάσωσης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόλις στις 1:45 ενημερώθηκε ο θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΕΝ.
Νεκροί έιναι : ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, ο αδελφός του Πατριάρχη Γεώργιος Παπαπέτρου, οι μητροπολίτες Καρθαγένης, Πηλουσίου, Μαδαγασκάρης, ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου, ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργης, ο αστυνομικός φρουρός του Πατριάρχη Σπύρος Κουρσάρης, ο ποινικολόγος και νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη Γεώργιος Μαυρος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Πατριαρχείου στην Αθήνα Πάτροκλος Παπαστεφάνου, ο ομογενής δημοσιογράφος Γεώργιος Ξενουδάκης απο την Αλεξάνδρεια - και ο καθηγουμενος της Ιεράς Μόνης Μαχαιρά Αρσένιος.
Μέλη του πληρώματος ήταν : ο αντισυνταγματάρχης και διοικητής των ελικοπτέρων Παπασπύρου Δημήτρης, ο ταγματάρχης Παπαναστασίου Παναγιωτης, ο ανθυπασπιστής Ραπτης Στυλιανος, ο αρχιλοχίας Χατζηβαγγέλης Παντελεήμων και ο επιλοχίας Γωλεγός Παναγιωτης.
Η αναγνώριση των πτωμάτων θα γίνει στη Λάρισα. Τρισάγιο στη μνήμη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και όλων των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί στο ναό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αγιου Αθανάσιου, Κυψέλης από το πρώτο τη τάξει Μητροπολίτη Αξώμης, καθώς και από συνοδικούς ιεράρχες.
Στο μεταξύ, το γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση του θανάτου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ενώ τα περισσότερα διεθνή πρακτορεία κατατάσσουν το θέμα μεταξύ των πρώτων ειδήσεών τους.
Τέλος, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, πριν από την έναρξη του επίσημου δείπνου στη ΔΕΘ.
> Δηλώσεις
«Ο θάνατος του Πατριάρχη συγκλονίζει την Ορθοδοξία και απορφανίζει το πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε μια πολύ κρίσιμη φάση της ιστορίας του», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Την οδύνη της κυβέρνησης για την μεγάλη απώλεια εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη λαμπρή ανθρωπιστική προσφορά του στην πολύπαθη Αφρική.
Την οδύνη της κυβέρνησης εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ευθυνών παρέπεμψε στον υπουργό Αμυνας.
Συγκλονισμένος δήλωσε για το τραγικό συμβάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ως «φωτισμένο ιεράρχη» με σημαντικό ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο.
Πηγή: skai.gr